Fanatec Best Buy Guide 2021


We krijgen heel erg veel vragen van jullie over welke Fanatec apparatuur nu het beste bij je past. Ook krijgen we heel veel vragen over welke apparatuur nu geschikt is voor de PC, Xbox en Playstation. We gaan hieronder in op al die vragen in de ‘Fanatec Best Buy Guide 2021‘ en je alles uitleggen zodat jij de juiste keuze(s) kunt gaan maken. We zullen eerst ingaan op de diversen producten (ranges) en waarvoor ze geschikt zijn, daarna zullen we in verschillende budget groepen een overzicht maken om je direct op weg te helpen.

Fanatec is innovatief bedrijf en is voor veel beginnende en gevorderde simracers een erg populair merk. Fanatec is een ecosysteem, dit betekent feitelijk dat je één driverpakket en in de meeste gevallen één USB aansluiting op je PC of console nodig hebt om de Fanatec apparatuur te kunnen gebruiken. Neem daarnaast het universele Quick-Release systeem, waarmee bijna alle stuurwielen (uitzonderingen zijn sommige CSL stuurwielen) zijn uitgerust, hierdoor kun je vrijwel elk stuurwiel gebruiken op elke wheelbase. Ook werken alle Fanatec pedalen-sets, shifters en handbrakes op alle beschikbare wheelbases. Prettig als je later wilt upgraden naar bijvoorbeeld een Podium wheelbase, hierdoor hoef je dan niet al je stuurwielen en/of pedalen te vervangen.

Compatibiliteit

Laten we beginnen met de compatibiliteit voor de verschillende platformen. Alle Fanatec apparatuur is geschikt voor gebruik op de PC, hierin zitten geen beperkingen. De Xbox compatibiliteit zit verwerkt in het stuur, de Playstation compatibiliteit in de wheelbase. Dat betekent dat wanneer je een Xbox hebt je specifiek een stuurwiel moet kopen die Xbox ready is, maar dat het niet uitmaakt welke wheelbase je erbij gebruikt. Andersom moet je met een Playstation erop letten dat je een wheelbase koopt die PS ready is, daarnaast moet je ook een PS ready stuurwiel aanschaffen. Fanatec geeft per product met icoontjes aan voor welk platform deze geschikt zijn.

Als er beperkingen zijn dan zit dit in de games. Als voorbeeld; een Formula v2.5 X stuurwiel is PS-ready en zal dus werken op de Playstation, maar in bijvoorbeeld Gran Turismo kun je niet alle functionaliteiten van dit stuurwiel gebruiken. De basis functionaliteiten zullen allemaal werken maar bijvoorbeeld de thumb-encoders en rotary-encoders niet. Helaas is deze informatie niet voor elke game beschikbaar en zul je hier middels trial-and-error of met behulp van de community achter moeten komen. Gelukkig wordt de support van Fanatec steeds groter bij de ontwikkelaars en zullen deze beperkingen steeds minder worden.

CSL Elite, ClubSport & Podium

Fanatec kent drie verschillende product-ranges, namelijk de CSL (Elite), de ClubSport en de Podium series. 

De CSL-range staat voor het instapniveau. We moeten er bij zeggen dat het niveau van de CSL-range nog steeds een flink niveau hoger is dan de concurrenten zoals Logitech en Thrustmaster. Laat je dus absoluut niet misleiden door de term ‘instapniveau’.

De ClubSport-range gaat nog een stapje verder en wordt aangeduid als het mid-range niveau. In deze range worden veelal betere materialen en technieken gebruikt. Maar ook bijvoorbeeld het gebruik van de ClubSport Magnetic Paddle Module om je stuurwiel of hub te upgraden. In deze range is ook een Universal Hub beschikbaar om aftermarket stuurwielen te kunnen gebruiken op je Fanatec Wheelbase.

De Podium-range wordt aangeduid als de high-end lijn van Fanatec. De belangrijkste componenten zijn hierin de DD1 en DD2. Dit zijn Direct Drive wheelbases, een aandrijfmechanisme dat het koppel van de motor gebruikt zonder enige reductie. In deze range is ook een Podium Hub beschikbaar om aftermarket stuurwielen te kunnen gebruiken op je Fanatec Wheelbase. Je ziet dat deze lijn ook steeds verder uitgebreid wordt en er steeds meer Podium stuurwielen beschikbaar komen.

Wheelbases

De visie van Fanatec is dat alle wheelbases vervangen gaan worden voor Direct Drive exemplaren, hierbij zijn de CSL Elite v1.1 en CSW v2.5 end-of-life en is op dit moment de CSL DD de wheelbase die je moet hebben. Deze dekt zowel de categorie CSL (Elite v1.1) als de ClubSport (CSW v2.5). De CSL DD beschikt standaard over 5Nm koppel (CSL niveau) en met Boost kit 180 heb je 8Nm (ClubSport niveau) tot je beschikking. Zelf zouden wij altijd voor de 8Nm optie kiezen, dit zodat je wheelbase altijd wat extra toque over heeft en de pieken beter kan handelen.

De CSL DD werkt op PC en Xbox (met compatibel Xbox stuurwiel), maar helaas niet op Playstation. Fanatec heeft aangegeven dat ze met een nieuwe DD wheelbase geschikt voor Playstation gaan komen, maar daar is op het moment van schrijven nog niets over bekend.

In de Podium-range heeft Fanatec naast de DD1 en DD2 ook de Podium Racing Wheel F1 beschikbaar. Afhankelijk van het platform waarop je racet zijn de keuzes hierin verschillend. Race je op PC/Xbox dan zou je kunnen kiezen voor een DD1 of DD2. Op Playstation ben je overgeleverd aan de Podium Racing Wheel F1. Deze set is op dit moment de enige wheelbase die de Playstation compatibel chip aan boord heeft. Het grote voordeel van de Podium Racing Wheel F1 is de multi-platform support, daardoor is deze wheelbase naast de Playstation ook op PC en Xbox te gebruiken. Ook krijg je er gelijk een mooi (exclusief voor deze bundel) F1-stuurwiel bij.

Stuurwielen

Ga je voor de GT-klassen en rij je ook Formule 1? Dan zou onze keuze vallen op de CSL Elite Steering Wheel McLaren, eventueel met een ClubSport Quick Release adapter. De Quick Release adapter is niet perse noodzakelijk op een CSL DD wheelbase, op een Podium DD wel als je de high-torque mode wilt gebruiken. In onze CSL Elite Steering Wheel McLaren review vertellen we hier meer over.

Ga je voor Formule 1 met af en toe een uitstapje naar de GT-klassen dan is de ClubSport Steering Wheel Formula v2.5 X de meeste geschikte keuze. Dit stuurwiel heeft naast een aantrekkelijke prijs ook gelijk de Magnetic Paddle Module geïnstalleerd.

Een mooi GT-stuurwiel met een redelijk prijskaartje en ook nog eens geschikt voor alle platformen is de ClubSport Steering Wheel GT. De basis van dit stuurwiel bestaat uit de ClubSport Universal Hub v2 for Xbox met het ClubSport Steering Wheel Rim GT Alcantara en wordt als bundel aangeboden. Dit stuurwiel is geschikt voor zowel PC, Playstation en Xbox en heeft een prima vorm met een comfortabele houvast.

Wil je zelf je eigen stuurwiel “samenstellen” dan is daar de CSL Universal Hub, ClubSport Universal Hub of Podium Hub voor beschikbaar. De CSL Universal Hub is een instap Universal Hub welke is voorzien van de (kunststof) Simplified Quick Release Adapter. De ClubSport Universal Hub v2 is een stuk degelijker gebouwd, voorzien van de ClubSport Quick Release adapter en uitgerust met de Magnetic Paddle Module. De ClubSport Universal Hub beschikbaar in 2 varianten, namelijk de versie met en zonder Xbox ondersteuning. Alle Universal Hubs zijn geschikt voor PC en Playstation en betaal je dus een kleine meerprijs voor de Xbox ondersteuning op de ClubSport Universal Hub v2 for Xbox. Daarnaast heeft Fanatec een ruime keuze aan losse stuurwielen welke allemaal geschikt zijn voor de Universal Hubs.

Pedalen-sets

Qua pedalen heeft Fanatec niet heel veel keuze. Gelukkig betekent dat niet dat je enkel kunt kiezen tussen goed of slecht. Fanatec heeft namelijk twee verschillende pedalen-sets welke beiden gewoon uitstekend zijn. Beiden pedalen-sets kunnen gebruikt worden op alle  beschikbare wheelbases.

De nieuwe CSL Pedals is een set van een zeer goed niveau met een instap prijs. Voor de PC gebruikers* is dit wat ons betreft de allerbeste upgrade die je kunt doen vanaf je Thrustmaster of Logitech pedalen waarbij je niet direct een Fanatec wheelbase en stuurwiel nodig hebt. Je kunt deze set uitbreiden met de CSL Pedal Clutch Kit. Later dit jaar komt er nog een Load Cell Brake en Tuning Kit beschikbaar voor de CSL Pedals.

*Let er op dat je nog een aparte USB adapter nodig hebt als je (nog) geen loadcell kit gaat gebruiken en je de pedalen rechtstreeks op de PC aan wilt sluiten. De USB adapter is niet nodig als je de pedalen rechtstreeks op een van de beschikbare Fanatec wheelbases gaat aansluiten.

De ClubSport Pedals v3 is een set welke een niveau hoger is dan de CSL Pedals. Tevens is deze set als de ClubSport Pedals v3 Inverted te koop. Beiden sets zijn erg goed en eenvoudig uit te breiden met een damper kit en brake performance kit. 

Shifters en handbrakes

Hierin is weinig keuze bij Fanatec. In het assortiment zijn de ClubSport Shifter SQ v1.5 en de ClubSport Handbrake v1.5 beschikbaar, that’s it. Maar dat is ook helemaal niet erg, beiden apparaten zijn goed doorontwikkeld de afgelopen jaren en geschikt voor alle platformen. Ze doen wat ze moeten doen en zijn daarnaast zeer degelijk gebouwd. Het mooie van de ClubSport Shifter SQ v1.5 is dat deze naast het H-patroon ook als Sequentiele shifter kan werken.

Welke keuze moet ik nu maken?

We zullen nu per “budget” ons advies geven en deze verder aan je toelichten. Wij proberen je hiermee op weg te helpen zodat jij de juiste keuze kunt maken.

De basis setup tot € 700.00

Begin je net met simracen dan moet je het jezelf niet te moeilijk maken. Een investering in Fanatec apparatuur ligt iets hoger dan bij de andere merken, maar daar krijg je ook wel iets voor terug. Daarnaast behoudt Fanatec apparatuur ook zijn waarde op de 2e hands markt, maar zo ver gaat het natuurlijk niet komen! Met onderstaande setup ben je voor € 629.85 (excl. verzendkosten) klaar en heb je een stabiele basissetup van Fanatec waarbij je in de toekomst nog flink aan kunt uitbreiden.

De gevorderde setup tot € 1000.00

Ga je een stap verder of heb je iets meer budget dan is onderstaande set een aanrader. Met de boost kit op de CSL DD heb je maar liefst 8Nm power tot je beschikking. Dit beetje extra power komt ten goede aan de performance van de wheelbase. Meer vermogen hoef je niet te gebruiken, maar het is lekker dat je het hebt en het zorgt voor net dat beetje extra details op het virtuele wegdek. Qua stuurwiel maken wij de keuze voor of een F1 stuurwiel, of een GT stuurwiel. Natuurlijk kun je ook voor beiden kiezen als je portemonnee dat toe laat. Ook hier kiezen wij weer voor CSL Pedals maar ditmaal met de optionele loadcell kit. Helaas is deze op het moment van schrijven nog niet beschikbaar, maar het belooft veel goeds.

De ultieme setup tot € 2000.00 tot € 2250.00

De ultieme setup, althans de ultieme Fanatec setup in onze beleving. Een DD1 wheelbase levert voldoende power met daarnaast sublieme details en feedback. Ook hier kiezen wij voor of een F1 stuurwiel, of een GT stuurwiel. Uiteraard kun je hier ook voor beiden kiezen als je portemonnee dat toe laat. Kies je voor een set met het Porsche (leer of alcantara, net wat je zelf prettig vind) stuurwiel dan zit je aan de max van je budget, kies je voor het F1 stuurwiel dan kom je onder de € 2000.00 uit. Qua pedalen kiezen bij voor de ClubSport V3, eventueel aangevuld met de brake performance kit en damper kit.

Tot slot

We hopen dat we je met dit artikel op weg hebben kunnen helpen met het maken van de juiste keuze. We hebben geprobeerd een zo goed mogelijk overzicht voor je te creëren waarin de meest voor de hand liggende keuzes zijn benadrukt. Natuurlijk betekent dit niet dat we nu voor eens en voor altijd alle vragen voor je hebben beantwoord. Integendeel, je mag altijd contact met ons opnemen of kom naar ons Discord kanaal als je nog vragen hebt of net dat extra stukje advies wilt.

LET OP: De links in dit artikel kunnen u doorverwijzen naar de website van de leverancier. Door een bestelling te plaatsen via deze links is het mogelijk dat SimRaceBlog een klein percentage van je bestelwaarde als commissie ontvangt. Je betaalt hier nooit extra voor! Met deze eventuele commissie kunnen wij de kwaliteit van de website blijven waarborgen en verbeteren.

Wil je op de hoogte blijven van SimRaceBlog content, nieuws, aankondigingen en (toekomstige) give-aways? Volg ons op Instagram @simraceblognl en/of ons Discord kanaal.