Op zoek naar een goede en betaalbare racestoel?


Ik krijg veel e-mails met vragen naar een goede racestoel die daarnaast ook nog eens goed geprijsd is. Ik kan hierin enkel antwoorden met mijn eigen ervaring die ik heb opgedaan met de zoektocht naar een goede en betaalbare stoel als vervanger voor de toch wel waardeloze AutoStyle BS7 die ik “blind” had gekocht.

In mijn eigen zoektocht naar een goede racestoel voor op mijn sim heb ik mijzelf de volgende behoeften voor gehouden; ik wilde een stoel die goed zit, waar je echt in valt en niet waar je jezelf in moet duwen, ik wilde een stoel die stijf en stevig zou zijn maar ook comfortabel en wilde ik wilde een stoel die vriendelijk geprijsd is. Een utopie of een compromis zou je denken …

Na wat onderzoek op internet bleken er stoelen met en zonder FIA keurmerk te zijn, een stoel zonder FIA keurmerk scheelt al gauw de helft van de prijs en op een sim heb je ook helemaal niets aan dat FIA keurmerk. Ik ga er ook vanuit dat ik een behoorlijke tijd gebruik ga maken van de stoel. Omdat ik zelf motion nog steeds in het achterhoofd hou en dit dus ooit op mijn sim moet gaan komen is een stoel die stijf en stevig is een must, je wilt tenslotte stevig zitten en niet je cockpit uit geslingerd worden bij de eerste de beste keer dat je crasht, dit is natuurlijk overdreven maar je begrijpt wat ik bedoel. Daarnaast geeft een stoel die behoorlijk stijf is je ook goede feedback vanuit je cockpit. Denk maar aan het remmen met een loadcell, bij een goede zitpositie krijg je veel meer feedback tijdens het remmen in plaats van dat je jezelf naar achteren drukt bij een minder goede stoel.

Ik ben zelf vrij fors gebouwd en 1.91m lang, niet elke stoel zit daarom voor mij even comfortabel. Er zijn veel merken op de markt zoals Sparco, Corbeau, OMP etc. Veel van deze merken zijn bij de betere autosport winkels wel op voorraad. Nadat ik een middagje naar Biesheuvel Autosport ben geweest met keurig advies en veel passen was ik een ervaring rijker maar een illusie armer, mijn wensen gingen helaas niet allemaal samen. Waar een stoel goed zat was het prijskaartje weer enorm etc etc. Nou ja, dan toch maar een compromis gaan sluiten was de gedachte.

Ik heb nog een paar avonden gespendeerd met zoeken en vergelijken, toen werd ik door een vriend uit de simrace wereld geattendeerd op de stoelen van Lynx Motorsport. Hun gebruiken de stoelen van Mirco en deze worden rebranded naar hun eigen merk LCD. Het bedrijf zit in Bergschenhoek, ze hebben een duidelijke website waar je alle benodigde informatie kunt vinden en de prijs van de stoelen is ook zeer aantrekkelijk. Het was voor mij een uurtje rijden en ik besloot te gaan kijken. Ik werd bij binnenkomst goed geholpen en ben in alle modellen stoelen gaan zitten waarbij de eigenaar vooral keek naar mijn zitpositie en pasvorm bij de schouders en nek. Na veel passen, meten, zitten, koffie, nog meer zitten is mijn keuze gevallen op de LCD Pro-Drift met een setje metalen beugels model 5 en een setje sliders. Omdat ik problemen heb met een holle rug heb ik hiervoor nog een bijpassend kussentje gekocht zodat het comfort helemaal geweldig is. Omdat dit een stoel was zonder FIA keurmerk en ik een complete set kocht werd er ook nog een scherpe prijs voor me gemaakt.

Deze stoel zit voor mij heel comfortabel en toch stevig. Er zit totaal geen beweging in de stoel en bij het remmen blijf ik stevig in de stoel zitten. Het monteren was vrij eenvoudig, eerst heb uitgemeten op welke positie de stoel moest komen te staan, toen heb ik de dwarsbalken van mijn GT1 Evo los gehaald, daar heb ik de metalen beugels op gemonteerd en daarna heb ik die op de stoel gemonteerd. Dit geheel kon zo op de GT1 Evo en daarna heb ik de dwarsbalken weer vast gezet. Ik heb de stoel uiteindelijk zonder de sliders gemonteerd, dit omdat ik dan net 2cm lager zit wat ik prettiger vind. Daarnaast heb ik de stoel aan de voorkant van de beugels op de hoogste stand gemonteerd en de achterkant op de laagste stand, zo zit je aan de achterkant toch een cm of 3 lager waardoor je er wat meer in ligt.

In mijn ogen is dit een stoel die erg lekker zit en ook nog eens goed geprijsd is. Mijn advies en ervaring, ga langs en ga passen en koop niet zomaar een stoel op internet!

Mijn aankoop

Specificaties Kuipstoel LCD Pro-Drift

 • Sterk en licht
 • Lichtgewicht en zeer sterk glasvezel met glimmend zwarte gel coat
 • Zij bevestiging
 • Gordelgaten voor 4, 5 of 6-punts gordels
 • Gewicht incl. bekleding en kussens ongeveer 8 kg
 • Extra rug kussens met klittenband
 • Deze stoel is geschikt voor mensen met een lengte tussen 170 en 195 cm
 • Deze stoel is geschikt voor mensen met een gewicht tot ongeveer 100 kg
 • Maten (in mm) uit de tabel
  • a 600
  • b 660
  • c 415
  • d 445
  • e 530
  • f 920
  • g 290
  • h 620
  • i 590

Wil je op de hoogte blijven van SimRaceBlogNL content, nieuws, aankondigingen en (toekomstige) give-aways? Volg ons op Instagram @simraceblognl