Coming Soon – Fanatec CSL Elite F1 & Sim-Lab GT1 Evo


Nieuwe simrig in aantocht!
Een wens die al een tijdje op het verlanglijstje staat is de Fanatec CSL Elite F1 set voor de Playstation 4. Inmiddels is die wens uitgekomen en heb ik deze set incl. de Loadcell kit besteld bij Fanatec. Ik ben echt heel benieuwd naar deze set en verwacht dat dit een grote upgrade is t.o.v. de Thrustmaster T300 RS met F1 wheel add-on.

Fanatec CSL Elite

Met de komst van de Loadcell kit is de Playseat F1 eigenlijk niet zo geschikt meer. Dit omdat je aardig wat remdruk genereert met deze kit is de kans dat je houder van de pedalen af breekt aanwezig. Op het internet zijn diversen modificaties te vinden om de boel te verstevigen maar dat is m.i. niet de bedoeling en wellicht slechts een tijdelijke oplossing. Ik zou het zonde vinden als ik midden in een race zit en de boel breekt af.

Ter informatie: Ik heb (had inmiddels) de eerdere versie van de Playseat F1, de nieuwe versie heeft een verstevigde voetplaat en kan de loadcell gewoon aan.

Na veel uitzoekwerk kwam ik eigenlijk steeds op de Sim-Lab GT1 Evo uit. Echter begon de DIY’er in mij wakker te worden en had ik het gevoel dit zelf ook wel te kunnen bouwen. Op internet is een heel mooi programma te vinden genaamd Frame Designer. Na 2 avonden tekenen had ik eindelijk een goede rig samengesteld en toen kon het rekenen beginnen. De conclusie was hierbij eigenlijk dat het qua kosten niet loont om het zelf te doen en daarnaast heeft Sim-Lab ook nog eens een hele mooie steun voor de pedalen en stuur. Je raad het al, ik heb een Sim-Lab GT1 Evo in geanodiseerd zwart besteld. Helaas zit er een levertijd op de Sim-Lab spullen, ik moet dus nog even geduld hebben.

Update 14-09-2019
Om mijn nieuwe simrig compleet te maken moest er nog een stoel besteld worden. Omdat ik een vrij grote (1.91 lang en fors gebouwd) man ben was de zoektocht naar een stoel wel ff een dingetje. Eigenlijk zijn er weinig fysieke winkels in Nederland waar je even stoelen kunt gaan passen. In eerste instantie viel ik voor de Sparco R100 maar dit was toch wel een vrij dure stoel omdat er geen beugels en slider bij zitten. Na verder zoeken kwam ik uit bij de AutoStyle BS7 welke qua maten een erg comfortabele stoel zou moeten zijn. Daarnaast zitten hier standaard beugels en een slider bij. Ik heb de stoel besteld met de gedachte als het niets is dan stuur ik hem terug. De stoel is inmiddels binnen was vrij eenvoudig in elkaar te zetten. Het is geen hoogstaande afwerking zoals bijv. een Saprco, maar hij zit heerlijk. Voor 179,- euro een prima stoel. Ik ga zodra de Sim-Lab GT1 Evo binnen is de stoel eerst monteren en mocht ik toch nog iets meer naar achteren willen zitten (iets meer liggende F1 houding) dan zal ik gaan kijken hoe we dit verder kunnen realiseren.

Om de nieuwe simrig helemaal compleet te maken heb ik uiteindelijk ook de Sim-Lab TV standaard bij besteld in geanodiseerd zwart. Ik wil toch graag een dedicated simrig hebben en ik vond het dan wel mooi als alles 1 geheel is. Mijn huidige Samsung 50 inch LCD tv (Full HD) komt aan deze TV standaard te hangen en ik wil daarnaast nog een meurbeugel voor de Playstation 4 bestellen zodat ik deze ook aan de TV standaard kan bevestigen.

Heb ik nog wel wensen? Jawel, uiteindelijk zou ik nog een keer een Intel NUC aan willen schaffen zodat mijn game PC naar de simrig kan en ik op de PC sim kan gaan rijden. Maar met al het bovenstaande in aantocht staat dit voorlopig even op een héél laag pitje. Daarnaast zou een buttkicker ook nog op het lijstje bijgeschreven kunnen worden. Maar voorlopig vermaak ik me prima met F1 2019 op de Playstation 4.

One happy simracer!