F1 2020 de review


We keken met z’n allen uit naar wat de race van 2020 had moeten worden voor ons Nederlanders. Helaas, het COVID19 gooide roet in het eten en de race op Zandvoort is verplaatst naar 2021. Maar dat betekent natuurlijk niet dat we niet zelf op Zandvoort aan de slag kunnen. Codemasters heeft alle oorspronkelijke circuits voor het 2020 seizoen beschikbaar in F1 2020.

F1 2020
De technische reglementen voor 2020 zijn amper veranderd. Eigenlijk zou 2021 het jaar van de grote veranderingen worden, maar dat is nu uitgesteld tot 2022. Dat maakt het relatief gemakkelijk voor Codemasters. De auto’s zijn praktisch hetzelfde, waardoor de ontwikkelaar de kans heeft gehad enkele andere pijnpunten aan te pakken. Wegens de COVID19 uitbraak was een preview evenement vervangen door een interview via Discord, waar een lading journalisten de kans kreeg om Game Director Lee Mather de hemd van het lijf te vragen.

Career modus
De career mode is niet heel veel aangepast, aangezien seizoen 2020 tenslotte praktisch hetzelfde is als het vorige en heb je nog altijd de mogelijkheid om 10 seizoenen lang een racecarrière op te bouwen. Uiteraard zijn er een paar nieuwe upgrades, waaronder een interessante feature dat wanneer de leverancier van je power unit zelf een upgrade doorvoert, deze ook voor jou als klantenteam beschikbaar wordt. Je kunt er met een speciale rush upgrade-feature nu ook voor kiezen om bepaalde ontwikkelingen wat extra vaart mee te geven, wat ook een grotere kans op een mislukking oplevert.

Praktisch voor wat kortere sessies is de mogelijkheid om te kiezen voor andere seizoenslengtes. Hierbij kun je kiezen uit seizoenen van 22, 16 of 10 races, en dan heb je uiteraard de mogelijkheid om alleen je favoriete circuits toe te voegen. Het zal je niet verrassen dat wij bij ons eerste seizoen meteen begonnen met Zandvoort. De nieuwe layout van Zandvoort is absoluut een verandering ten opzichte van de oude baan. Naast de aangepaste bochten is het circuit op verschillende plekken wat breder om inhalen mogelijk te maken. Nog niet alle onderdelen zijn helemaal accuraat, maar deze worden volgens Mather later alsnog aangepast om deze versie van Zandvoort zo accuraat mogelijk te maken.

Contracten zijn ook onder handen genomen en de onderhandelingen zijn uitgebreid. Wanneer je beter onderhandelt, kun je meer geld verdienen, waarmee je perks kunt kopen om jouw coureur nog meer voordeel te bezorgen. Ook je rivaal kies je niet meer zelf, deze wordt nu door de game bepaald aan de hand van de antwoorden die je geeft in de interviews in een raceweekend. Uiteraard zijn verder alle teams, alle circuits, het volledige F2 kampioenschap met alle teams en coureurs beschikbaar. Overige F2 content voor 2020 volgt met een gratis update, zodat echt alle data actueel zijn.

My Team
De My Team gamemode is misschien wel de belangrijkste upgrade voor F1 2020. De speler krijgt de kans om zelf het elfde F1 team op de grid te zijn. Je zet zelf een raceteam op, compleet met je eigen liveries, logo en coureurs. Daarnaast moet er natuurlijk een degelijke sponsor worden gevonden, moet je een goede teammate selecteren, en kun je zelfs de kostuums voor je coureurs ontwerpen. Interessant is ook de optie om voor de power unit van een van de bestaande teams te kiezen.

Codemasters heeft daarnaast nog wat extra aandacht gegeven aan de managementmogelijkheden van F1 2020, zodat je jouw eigen team echt maximaal kunt laten presteren. Er moet natuurlijk geld in het laatje worden gebracht, en dat komt niet alleen van het winnen van races. Je moet ook je sponsoren tevreden houden, je teamleden motiveren en ondertussen je auto blijven ontwikkelen. Je kunt uiteraard niet alles tegelijk, dus je zult weloverwogen keuzes moeten maken en elke keuze heeft nadelen.

Naast de bekende upgradefaciliteiten voor aerodynamica, chassis, aandrijving en durability, kun je nu ook de marketingafdeling en je personeel apart managen. Ondertussen groeit ook de visuele weergave van jouw faciliteiten in de game verder en wordt je garage steeds mooier en uitgebreider. Zeker voor alle F1 liefhebbers die ook genieten van de minder zichtbare kant van de sport lijkt dit een leuke toevoeging te worden.

De generieke interviewster uit F1 2019 is dit jaar vervangen voor Will Buxton, die ook de echte uitzendingen voor zijn rekening neemt. Naast dat de antwoorden die je hem geeft ook echt impact hebben op je teamprestaties, geeft zijn aanwezigheid een mooie boost aan hoe authentiek de game aandoet.

Stabielere bolides
Ook het gedrag van de auto op de baan is aangepakt. Mathers vertelde dat hij tijdens een esports evenement in Londen Lando Norris tegen het lijf liep, die hem meteen wat handige tips meegaf. Zo zou de auto een stuk stabieler zijn in het echt dan in de game. Hierop is het bandenmodel iets aangepast om te zorgen dat de auto meer grip genereert. Hierdoor zou je minder snel achterstevoren in de muur moeten eindigen bij een klein remfoutje. In de vroege testversie die wij mochten spelen was deze stabiliteit vooral goed merkbaar in de snelle bochten op het nieuwe circuit in Hanoi.

Tevens is de bediening van de ERS aangepast. Lando Norris wist Mather namelijk te vertellen dat ze normaliter niet zitten te knoeien met de afstelling van de ERS. Het team stelt een zo optimaal mogelijke ERS-mapping op, en de coureur hoeft alleen maar de welbekende ‘overtake’-button te gebruiken. Die is dus ook toegevoegd, samen met verschillende ERS-mappings voor de teams. Fijn is ook de toevoeging van een achteruitkijkspiegel en aanpasbare gebruikersinterface. Hiermee kun je alle gegevens op je scherm netjes zo indelen dat het voor jou overzichtelijk blijft en je tijdens het racen niet wordt afgeleid door info waar je toch niets mee doet. Deze feature zat vorig jaar al in de PC versie, maar komt dus nu ook naar de consoles.

Splitscreen
Nog een opvallende wijziging: splitscreen maakt zijn opwachting in F1 2020. Wij vonden het altijd nogal raadselachtig waarom deze feature steeds minder terug te vinden is in racegames, zeker als ze op de console verschijnen. Ongetwijfeld heeft dit te maken met de vereiste kracht van de systemen waarop de game draait, maar eigenlijk zou dit geen excuus mogen zijn anno 2020. Splitscreen hoort bij console-racegames en zelfs op de PC is er een enthousiaste markt voor couch-coop gamen. Een uitstekende zet om dit terug te brengen.

Ondanks dat de modus zelf niet al te veel om het lijf heeft, is er door Codemasters veel aan gedaan om deze zo toegankelijk mogelijk te maken. Dat is wel een nobel streven, want een gemiddelde F1 game is behoorlijk intimiderend voor mensen die normaal geen racegames spelen. Er is voor beginnende coureurs nu een casual race style toegevoegd. Uiteraard niet beschikbaar in competitieve online modi. Deze casual style zorgt ervoor dat je minder last ondervindt van buiten de baan raken, je opties en assists worden beperkt en je krijgt tevens beschikking tot stuurassistentie en een automatisch reset naar het circuit als je echt te ver buiten de baan raakt. De ervaren spelers worden ook niet vergeten, die krijgen als extra opties nu de mogelijkheid om DRS automatisch te activeren en hun fuel mix management te automatiseren.

Edities
Dit jaar is de zeventigste verjaardag van de F1 en dat wordt gevierd met een speciale livery en racepak voor de pre-order editie van F1 2020. Daarnaast krijgt de speler een unieke podium emote. Na vorig jaar Senna, is dit het jaar van Michael Schumacher, en je krijgt bij de deluxe editie op 7 juli al toegang tot de game, enkele unieke liveries, racepakken en ook hier een unieke podium emote. Daarnaast vind je in de deluxe editie ook enkele unieke auto’s. Onder andere de Jordan 191, de Benneton wagens uit 1994 en 1995 en de legendarische Ferrari uit het jaar 2000. Uiteraard allemaal compleet met de bijpassende racepakken en helmen.

Nu zullen al die visuele extra’s de meesten niet heel warm of koud maken, maar als fan van Schumacher moeten we toegeven dat dit een erg leuke editie is. Wat wij belangrijker vinden zijn de wijzigingen aan het rijgedrag van de wagens, verbeteringen aan de online races, de nieuwe circuits en de toevoeging van My Team en de splitscreen mode. Deze zaken zullen F1 2020 echt anders aan doen voelen dan zijn voorganger. Het lijkt erop dat Codemasters op de goede weg is, maar we moeten nog even wachten tot we met de volledige versie aan de slag mogen.

F1 2020 voor de Xbox en Playstation 4 zijn te koop via bol.com.
Voor de (Steam) PC versie kun je terecht op de website van CdKeys.