Fanatec F1 2020 Limited Edition Stuurwiel


Sinds 2018 lanceert Fanatec jaarlijks, met de nieuwe F1-game van Codemasters, een F1 stuurwiel met een gelimiteerde oplage. Het stuurwiel van 2018 vonden wij zeer geslaagd, maar helaas hebben wij deze nooit kunnen bemachtigen. Het stuurwiel van 2019 hebben wij gelaten voor wat het is omdat wij deze verre van geslaagd vonden. Maar toen werd de F1 2020 Limited Edition versie aangekondigd en waren we op slag verliefd. Van het F1 2020 Limited Edition stuurwiel zijn maar 2020 exemplaren beschikbaar voor verkoop, het is dus afwachten of het lukt er 1 te bemachtigen. Op 14 mei kwam het stuur beschikbaar als pre-order en we waren erg blij dat we 1 van de 2020 gelimiteerde exemplaren hebben kunnen bemachtigen.

De release zou aanstaande vrijdag 3 juli zijn, dus het wachten kan beginnen. We zijn al in het bezit van een Formula v2 dus we kunnen nog wel even wat geduld op brengen. Op maandag 29 juni stond UPS tot onze grote verbazing aan de deur met een pakketje van Fanatec. Een paar dagen eerder dan verwacht, en dat vinden wij helemaal niet erg! Het uitpakken van het stuur is verder niet zo heel spannend, de inhoud van de doos daarentegen wel. We hebben er dus even op moeten wachten, maar dat was het helemaal waard!

Wat opvalt is de 5mm dikke Forged Carbon plaat welke samen met de oranje accenten, lederen handvatten en de weggelaten onderkant de basis vormen van het F1-stuurwiel. De geperforeerde lederen handvatten voelen erg comfortabel aan en zorgen er voor dat je geen plak handjes krijgt tijdens het rijden. Zelf rijden we toch liever met handschoenen en ook dit voelt gewoon prima aan. Verder zien we de bekende buttons, switches, encoders, funky switch etc., de meerkleurige LED-balken en het OLED-display. Zowel de LED-balken het OLED-display zijn (volledig) te customizen in de Fanalab software. 

Als we het stuur omdraaien zien we de nieuwe magnetische schakel modules. We vond het zelf wel tijd dat de standaard schakel modules van Fanatec een upgrade zouden krijgen. Op een stuur van degelijke kwaliteit als Fanatec vonden we de standaard shifters (zonder magnetische modificatie) verre van een goed niveau. De nieuwe schakel modules zijn eigenlijk een uitgekleden versie van de huidige APM (Advanced Podioum Module). Wat opvalt is dat Fanatec de paddles nu van 3mm dik Forged Carbon heeft gemaakt. Op de APM zijn deze 2mm dik en zijn om die reden toch vaak het zwakkere punt van de APM. De schakel modules hebben relatief weinig travel en hebben een sterke magnetische weerstand en ‘klik’, wat een solide, positief gevoel geeft aan elke shift. Fanatec heeft aangekondigd dat de nieuwe magnetische schakel modules later dit jaar (vermoedelijk Q3) als losse accessoire op de markt komen.

Het stuurwiel is verder voorzien van de ClubSport Quick Release-adapter, een snelwissel systeem voor auto’s waarmee je het stuur binnen enkele seconden kan verwisselen. Tevens worden er 11 aanpasbare button caps bijgeleverd met een heel erg complete sticker set en een pincet om de stickers netjes te plakken en zo je button caps volledig naar eigen stijl te kunnen customizen.

Wij vind het erg lastig te omschrijven, maar wij vinden dit stuur echt als een niveau hoger aanvoelen dan de voorgaande Fanatec F1-stuurwielen. Voor ons een absolute blijver in de Fanatec collectie!

Wil je op de hoogte blijven van SimRaceBlogNL content, nieuws, aankondigingen en (toekomstige) give-aways? Volg ons op Instagram @simraceblognl