Fanatec Podium Advanced Paddle Module

Ik wilde graag magnetische shifters op mijn Fanatec Clubsport F1 v2 en heb hiervoor de DIY modificatie van AM Studio gebruikt. Ik was hier ondanks het positieve resultaat nog niet geheel tevreden over. Ik vond deze DIY oplossing toch wat aan de zware kant als je gemiddeld 48 keer per ronde moet schakelen. Dit komt door de combinatie van de veer in schakel unit en de wat zwaardere magneten. Eventuele aanpassingen zoals dunnere magneten of de veer er uit halen zullen best kunnen maar dan moeten de units opnieuw 3D geprint worden en wil ik het stuur ook niet beschadigen.

Ik kon het dus niet laten. Na een tijdje twijfelen (de prijs was toch wel de aller grootste twijfel, want dat is nog wel even een dingetje voor een paar “schakel units”), veel lezen en advies vragen heb ik uiteindelijk de Fanatec Podium Advanced Magnetic Paddle Module besteld. Deze module werkt op alle recente stuurwielen van Fanatec m.u.v. ClubSport Steering Wheel F1® Esports.

Ik speel voornamelijk F1 2019 en Gran Turismo op de Playstation 4. Sinds de laatste update van F1 2019 worden de meeste Fanatec Podium units volledig ondersteund, bij Gran Turismo is dit helaas (nog) niet het geval en zul je enkel de schakel paddles kunnen gebruiken en de rest van de paddles als remapped buttons. Maar omdat ik 9 van de 10 keer toch F1 opstart en dus alle paddles echt als aparte functie gebruikt kunnen worden ben ik overstag gegaan. Ik gebruik de de bovenste paddles voor DRS en de Pit limiter en de middelste paddles om te schakelen. Het fijne is dat ik nu alle belangrijke functies eenvoudig op het stuur kan bedienen.

Verpakking
Zoals altijd is de verpakking en de inhoud daarvan goed verzorgt door Fanatec. Als je de doos open maakt dan zie je dat alles degelijk is ingepakt. In de bovenste laag zitten 2 paar carbon paddles, de kleine paddles zijn voor de F1 stuurwielen en de grote paddles voor de Toerwagen stuurwielen. In de laag daaronder zitten de modules met bijbehoren schroefjes. Je hebt enkel de 8 schroefjes voor de paddles nodig, de rest van de schroefjes heb je voor de F1 stuurtjes niet nodig, je kunt hiervoor de originele gebruiken.  Tevens zitten er 2 inbus sleuteltjes bij voor de (de)montage van de units. Een handleiding zit er niet bij maar deze is ook niet nodig. 

Montage
Middels onderstaande video van de Fanatec website is de installatie vrij eenvoudig te doen. Je begint met het los schroeven van het geheel, eerst het kapje achterop en dan de stekkertjes voorzichtig los trekken, en daarna de oude schakel units losschroeven en dan trek je voorzichtig de kabeltjes terug door de behuizing. Daarna duw je de kabeltjes van de nieuwe units voorzichtig door de behuizing en schroef je de nieuwe units eenvoudig vast. De nieuwe kabeltjes weer in de printplaat klikken, het kapje er weer op en je stuurtje is klaar voor gebruik.

Het gebruik in F1 2019
Je kunt in F1 2019 eenvoudig een profiel aanmaken voor je stuurtje en daarbij zelf de buttons toewijzen aan de door jou gewenste functionaliteit. Dit zal voor de vele andere games niet heel veel anders zijn. Ik heb zelf een duplicate van het originele profiel gemaakt en daarin alle buttons toegewezen naar mijn voorkeur.

Conclusie
Good, Better, Best! Wat mij betreft vallen de Fanatec Podium Advanced Paddle Modules in die laatste categorie. Waar de originele shifters van de Fanatec stuurwielen gewoon goed zijn deed de door mij eerder genoemde modificatie er een schepje bovenop, al was schakelen bij lange races vermoeiend. De Fanatec Podium Advanced Paddle Modules staan net iets verder naar achteren waardoor je een betere grip hebt op de paddles. Alle paddles zijn ook prima bereikbaar voor je vingers. Je hebt een vrij korte ‘throw’ tijdens het schakelen, hierdoor kun je vrij snel op- en neer schakelen. Ik moest er even een paar ronden aan wennen omdat ik deze snelheid niet gewend was en soms net te hoog in de toeren zat. Kortom, ik ben blij met deze upgrade!

De Fanatec Podium Advanced Paddle Module is te koop via de Fanatec website.