Fanatec Podium Advanced Paddle Module


De schakelmodules (of shifter modules) die standaard op de Fanatec Formula stuurwielen geleverd worden zijn wij niet enthousiast over; ze geven weinig feedback, hebben een lange travel en het actuatiepunt, dat ongeveer halverwege ligt, geeft geen ‘klik’ gevoel ter bevestiging. Met een magnetische modificatie welke je op de schakelmodule en de paddle kunt monteren kun je direct meer gevoel en feedback in je shifts krijgen, maar tegelijkertijd voelt het ook redelijk zwaar aan en produceert het nogal wat geluid. Als je gemiddeld 48x per ronde aan het schakelen bent is dat niet zo heel prettig, dus ondanks de verbetering zijn we daar ook niet volledig positief. Na een kleine twijfel over de prijs voor een paar verbeterde “schakelmodules”, hebben we de Fanatec Podium Advanced Paddle Module besteld.

Deze review zal gericht zijn op de combinatie met een Formula stuurwiel. Wij gaan de Podium Advanced Paddle Module, ook wel APM genoemd, gebruiken op ons ClubSport Steering Wheel F1 2018 Limited Edition stuurwiel. Ook omdat deze combinatie qua looks, door de goud/gele accenten op het carbon fiber, voor ons het meest geslaagd is. Wij rijden zelf in open-wheel klassen in rFactor 2 en F1 2020 en de APM is uitermate geschikt voor dit soort games. De ingame ondersteuning is de afgelopen jaren steeds beter geworden waardoor je de APM in zijn volledigheid kunt benutten. Daarnaast werkt een double-clutch systeem voor een staande start ook nog eens geweldig, het lijkt bijna op vals spelen als je dit eenmaal onder de knie hebt. Een win-winsituatie zou je zeggen.

Verpakking en Inhoud

We blijven het herhalen, de verpakking is zoals altijd goed verzorgd door Fanatec. In een mooie strakke doos met opdruk zit een nog mooiere inhoud. In de bovenste laag zitten de verschillende typen 2mm dikke carbon fiber paddles zodat je de APM op je F1 of GT stuurwiel naar eigen wens kunt optimaliseren. In de laag daaronder zitten de APM modules met bijbehoren schroefjes. Tevens zitten er 2 verschillende maten inbussleutels bij zodat je gelijk aan de slag kunt met het monteren van de modules op je stuurwiel of hub.

Montage

Middels onderstaande video van de Fanatec website is de installatie op je ClubSport Steering Wheel Formula v2 vrij eenvoudig uit te voeren. Op een Podium Hub of Universal Hub zijn de stappen iets anders maar na het zien van onderstaande video is dit ook prima te doen.

Je begint met het losschroeven van het kapje achterop het stuurwiel. Hier kun je voorzichtig de stekkertjes los trekken van de printplaat, en kun je de oude schakelmodules losschroeven. Je trekt dan voorzichtig de kabeltjes terug door de behuizing en je bent klaar voor montage van de APM modules. De kabeltjes van de APM modules duw je voorzichtig door de behuizing, een (kunststof) pincet is hierbij een handig hulpmiddel. Nu kun je de APM modules vastschroeven aan je stuurwiel. Let op, handvast is meer dan voldoende. Als laatste moet je de kabeltjes weer voorzichtig op de printplaat klikken, het kapje achterop weer vastschroeven en de juiste paddles monteren. Je stuurwiel is nu helemaal klaar voor gebruik.

Gebruik

De APM module werkt alleen op de Podium Hub, de Universal Hub, de ClubSport Steering Wheel Formula v2 en de 2018/2019/2020 F1 Limited Edition varianten. De module is verder plug-and-play en wordt door de Fanatec drivers standaard herkend.

We gebruiken de combinatie F1 2018 Limited Edition met APM in zowel rFactor 2 als F1 2020. In deze games zijn hele goede standaard profielen aanwezig en hoef je enkel, naar eigen smaak, de juiste buttons nog toe te wijzen. Zelf maken we altijd een kopie van het originele profiel zodat je altijd een back-up achter de hand hebt. Zoals eerder genoemd is de ondersteuning voor dit soort accessoires de afgelopen jaren steeds beter geworden. Je kunt in de meeste games de APM dan ook volledig benutten. Button toewijzingen zijn persoonlijk, wij gebruiken de extra bovenste paddles voornamelijk als Pit-limiter en voor de DRS functie.

Wat ons betreft zijn de 2mm paddles wel een designfout, deze zijn eigenlijk 1mm te dun en flexen hierdoor een klein beetje. Op internet hoor en zie je regelmatig verhalen voorbij komen van gebroken paddles. Een 3mm paddle was een betere en stevigere optie geweest. Gelukkig zal Fanatec een gebroken paddle altijd keurig vervangen. Een andere oplossing is van SRM, deze heeft 3mm aftermarket exemplaren te koop.

Update 12 maart 2021, Fanatec levert sinds heden een 3mm paddle set bij de Advanced Paddle Module. Met deze aanpassing is de APM nagenoeg perfect en zullen gebroken paddles tot het verleden behoren.

De shifters hebben een zeer korte travel waardoor je heel snel kunt schakelen. Ze geven een goede feedback en je mist geen enkele schakeling meer. Het grootste voordeel is naast deze punten toch wel het lawaai. Eigenlijk hoor je ze nog maar nauwelijks. Iets wat natuurlijk zeer fijn is voor je mede huisgenoten of eventuele slapende kinderen.

De dual-clutch analoge paddles zijn ook een fantastische toevoeging op de APM. Als je deze techniek eenmaal onder de knie hebt zullen je race-starts uitmuntend zijn. Het dual-clutch systeem is jouw geheime wapen bij de start van een race! Je laat de eerste paddle los, de tweede paddle langzaam opkomen en weg ben je zonder dat er ook maar een beetje rook van je banden af komt. Natuurlijk ben je ook vrij om deze analoge paddles een eigen functie te geven in jouw racegame.

Conclusie

Goed, Beter, Beste! Wat ons betreft valt de Podium Advanced Paddle Module in die laatste categorie. De originele shifters van de Fanatec stuurwielen zijn aardig, maar ook niet meer dan dat. Een magnetische modificatie maakt de originele shifters al een stuk beter maar het blijft een gevalletje ‘net niet’.

De paddles van de Advanced Paddle Module staan net iets verder naar achteren waardoor je een betere grip en comfort hebt. Je hebt een vrij korte travel (throw) tijdens het schakelen, hierdoor kun je vrij snel op- en neer schakelen. Het grootste voordeel is het geluid, ze zijn heerlijk stil wat in de rest van het huishouden zeer wordt gewaardeerd. Het enige nadeel wat we konden ontdekken zijn de dikte van de paddles, deze zijn 2mm dik en flexen een heel klein beetje. De Fanatec Podium Advanced Paddle Module maakt je stuurwiel compleet en wij zijn erg blij met deze upgrade!

Wil je zelf nu ook de Podium Advanced Paddle Module aanschaffen? Deze is te bestellen via de website van Fanatec.

Heb je de extra paddles en dual-clutch niet nodig, dan heeft Fanatec ook een ClubSport Magnetic Paddle Module als alternatief. Dit is een uitgeklede versie van de Podium Advanced Paddle Module. Lees onze review daarover door hier te klikken.

Wil je op de hoogte blijven van SimRaceBlogNL content, nieuws, aankondigingen en (toekomstige) give-aways? Volg ons op Instagram @simraceblognl