R Racing Audi RS5 DTM Stuurwiel


R Racing is een klein bedrijfje gevestigd in de Verenigde Staten welke zich richt op het produceren van stuurwielen voor simracers. Het bedrijf wordt gerund door Alberto, een vriendelijke en behulpzame man. Naast het huidige kleine aanbod aan stuurwielen kun je er ook terecht voor custom stuurwielen. Wij hebben al een tijdje contact met Alberto en hij wilde natuurlijk graag dat wij het R Racing Audi RS5 DTM stuurwiel stuurwiel eens onder handen zouden nemen. Dat doen we natuurlijk met liefde.

Verpakking en Inhoud

Zoals genoemd komt het stuurwiel uit de Verenigde Staten, dit betekent dat je rekening moet houden met importkosten. Het pakket werd bezorgd door UPS en was uiteindelijk 4 dagen onderweg vanuit de Verenigde Staten naar Nederland. Het stuurwiel was keurig verpakt in een witte doos met daarop het RRacing logo. In deze doos vinden we een afneembare USB-kabel en het stuurwiel welke keurig is verpakt in bubbeltjes plastic.

Het stuurwiel

Het Audi RS5 stuurwiel is een replica zoals deze in 2019 werd gebruikt in de DTM. Het stuurwiel bestaat uit een 4mm carbon fiber plaat met een 3D-geprinte behuizing. Het stuurwiel is 305mm breed en heeft een 70mm bout-patroon voor montage op de meest gangbare quick-releases. De grips zijn gemaakt van polyurethane en bekleed met synthetische suède. De shifters zijn gemaakt van aluminium met daarop 4mm carbon fiber paddles. Het stuurwiel is voorzien van 12 Apem push-buttons waarvan er 10 aan de voorkant en 2 aan de achterkant zijn gemonteerd. Tevens zitten er 2 CTS rotary-encoders met 3D geprinte knoppen op de voorkant van het stuurwiel. Dit alles wordt binnenin de behuizing aangestuurd door een Leo Bodnar controller board. Het stuurwiel weegt in totaal 825g en is alleen te gebruiken op de PC. Het stuurwiel heeft, op het moment van schrijven, een prijs van $ 499.99 (omgerekend rond de € 410.-) exclusief verzendkosten en importkosten.

Gebruik

Na montage van de Fanatec Podium Hub, het aansluiten van de USB-kabel en het vastklikken op de Fanatec DD is het stuurwiel klaar voor gebruik. Voor het echte Audi RS5 DTM gevoel starten we RaceRoom op, configureren we de buttons, rotary-encoders en de shifters en zijn we klaar om te gaan racen!

Alles op en aan het stuurwiel doet wat het moet doen, het stuurwiel heeft veel goede punten en helaas ook wat punten waar we kritisch over zijn. De algehele “feel” van het stuur is meer dan prima en voelt zeer solide en stevig aan. Ook qua looks ziet dit stuurwiel er goed uit.

De handvatten zijn gemaakt van elastisch polyurethane met een hardheid van 70 shore. Dit betekekend dat het handvat nog een klein beetje meebeweegt als je er in knijpt, dit zorgt voor een comfortabel gevoel. De handvatten zijn netjes bekleed met synthetische suède welke na een aantal weken intensief gebruik er nog steeds netjes uit zien.

Wij vinden afwerking van het carbon fiber altijd een belangrijk punt. Dit is netjes gedaan en de randen zijn netjes afgewerkt waardoor er geen scherpe randjes te voelen zijn. Hoewel het stuurwiel een 3D geprinte behuizing heeft is dit geen nadeel te noemen, integendeel zelfs. Maar gezien de prijs van het stuurwiel was een gegoten kunststof of aluminium behuizing naar onze mening wel op zijn plaats geweest.

De Apem push-buttons voelen echt heerlijk, ze hebben een korte klik en reageren erg snel. We moeten daarentegen wel kritisch zijn op de 3D geprinte rotary-knoppen. Wij vinden dat deze iets meer aandacht hadden verdiend door bijvoorbeeld gegoten kunststof of aluminium knoppen te gebruiken zodat het stuurwiel meer high-end aanvoelt.

De shifters zijn degelijk gebouwd en bestaan uit een zwarte geanodiseerde aluminium basis. Als je zachtjes tegen de paddle aantikt voel je wat speling van de as waarmee de module gemonteerd is. Iets wat je overigens nauwelijks merkt tijdens het rijden maar we moeten het wel benoemen.

Conclusie

De algemene indruk van dit stuurwiel is gewoon goed en hij voelt stevig aan. Het carbon fiber is netjes afgewerkt en je voelt geen scherpe randjes. Er wordt gebruik gemaakt van goede onderdelen zoals een carbon fiber frontplaat, de Leo Bodnar Controller en de Apem buttons. De handvatten voelen comfortabel en zijn netjes bekleed met synthetische suède. Wij hadden echter wel wat meer high-end onderdelen verwacht op een stuurwiel in deze prijscategorie. Door bijvoorbeeld een behuizing en knoppen voor de rotary-encoders van gegoten kunststof of aluminium te gebruiken geeft het stuurwiel je een echt high-end gevoel. De shifters kunnen volgens ons ook wat meer aandacht gebruiken, er zit een klein beetje speling in wat je overigens niet merkt tijden het racen. Wil je het ultieme Audi RS5 DTM gevoel beleven op je simulator dan is dit wel het stuurwiel wat je daarbij moet gebruiken.

Wil je op de hoogte blijven van SimRaceBlogNL content, nieuws, aankondigingen en (toekomstige) give-aways? Volg ons op Instagram @simraceblognl