Fanatec CSL Elite F1 set Officially Licensed for PS4


Fanatec apparatuur voor de PS4 en meer..

Omdat Fanatec een ecosysteem is, wat betekend dat je alle apparatuur op de wheelbase kunt aansluiten en één USB kabel gebruikt, is de keuze voor de PS4 niet zo heel groot. De wheelbase moet immers geschikt zijn voor PS4. Buiten de nieuwe Podium Racing Wheel F1 set heeft Fanatec officieel alleen de CSL Elite Wheelbase+ voor de PS4. Naast de PS4 zijn deze wheelbases ook te gebruiken op de PC en/of Xbox One. Er zijn nog wel meer mogelijkheden om andere Fanatec Wheelbases te gebruiken op de PS4 via de DriveHub, maar dan heb je een extra kastje nodig.

Verpakking en Inhoud

Het totaalpakket bestond uit 1 grote doos voor de wheelbase, pedalen en stuur en 1 aparte doos voor de loadcell kit. Fanatec pakt waarschijnlijk elke bestelling die je doet los in want bij mij waren het 2 aparte pakketten. Totaal is het ongeveer 23kg aan dozen incl. inhoud geweest. De zending werd verzonden via UPS welke een prima aflever indicatie afgaven, helaas was ik op dat moment niet thuis maar kon het pakket keurig de zelfde dag nog ophalen bij een pickup point. Om de dozen zat nog een extra ‘omdoos’ zodat de originele doos niet beschadigd. De apparatuur zelf was heel degelijk en stevig ingepakt. 

Uitpakken maar….

In de grote doos zit het ClubSport Stuurwiel F1 eSports, de CSL Elite Wheel Base+ en de CSL Elite pedalen set. Tevens zitten er nog wat losse accessoires in zoals; een tafel klem met schroef, de voeding, voedingskabel, usb kabel, o-ring (spare).

In de doos van de loadcell zitten; Loadcell rempedaal unit, loadcell elektronica, koppelingspedaal limiter (om je originele rempedaal om te bouwen naar koppelingspedaal), usb kabel, rubber pedaal pad, anti-slip pedaal pads, diversen hardheid elastomer springs, stabilizer stangen, inbussleutel 2mm, handleiding en schroefjes.

ClubSport Stuurwiel F1 eSports

Dit is een stuurwiel in F1-stijl dat een kleiner rechthoekig ontwerp heeft in plaats van een ‘rond’ stuurwiel. Het stuurwiel heeft bovenaan twee rijen van drie knoppen en in het centrale gedeelte nog 5 knoppen en 2 thumbsticks welke prima te bedienen zijn met je duim. Je kunt daarom prima 2 handen aan het stuur houden en je hoeft dus niet allerlei capriolen uit te halen om snel tussen functies te wisselen. Als je eenmaal aan de knoppen configuratie gewend bent kun je je volledig focussen op het spel. De paddles hebben bevestigingsschroeven, hiermee kun je ze wat stellen (naar je toe of van je af) en je kunt eventueel wat grotere paddles installeren als deze te klein zijn. Hiervoor zijn voldoende alternatieve opties beschikbaar. Ik heb zelf nog een Magnetische Shift Paddle Modificatie geinstalleerd.

Als je eenmaal gewend bent aan de vorm, voelt het stuurwiel geweldig aan. De bouw is erg luxe en sollide en heeft mooie alcantera handvatten. Het stuurwiel is erg compleet dankzij een mooie kleine analoge thumbstick (geweldig voor menunavigatie in GT Sport), apart d-pad aan de rechterkant, een slimme digitale snelheidsmeter en een heldere LED-array die je laat weten wanneer het tijd is schakelen.

Een geweldige eigenschap is dat het ‘quick-release’ -systeem van Fanatec vooraf is geïnstalleerd op de achterkant van dit F1 stuurwiel, dit maakt het mogelijk om snel te kunnen wisselen van stuurwiel.

CSL Elite Wheel Base+ – officially licensed for PS4™ 

De ‘CSL Elite Wheelbase+ Officially licensed for PS4’ is naast de Playstation 4 ook te gebruiken op de PC en op de Xbox One, je kunt hierin wisselen middels de mode knop (blauw led is Playstation 4, rood led is PC en groen led is Xbox One). Deze wheelbase heeft een krachtige borstelloze servo motor gecombineerd met een enkele riemaandrijving voor een erg direct gevoel met zo min mogelijk vertraging. Hij is voorzien van lagers met extra grote kogels voor zo min mogelijk weerstand en dat voel je. Waar de Thrustmaster T150 en T300 toch wel regelmatig kraken is de CSL Elite is redelijk stil. De wheelbase kan 1080 graden rondom z’n as bewegen en produceert 6NM kracht op de stuuras. De koeling hoor je ook zachtjes blazen, maar dat geluid is de verwaarlozen.

De kracht en nauwkeurigheid van de force feedback van het stuur kun je overigens helemaal naar eigen smaak instellen via het stuur of in Windows met de Fanatec FanaLab software. De wheelbase ondersteunt vijf verschillende ‘settings’ profielen waartussen je snel kunt schakelen (via het stuur) voor als er meerdere mensen in huis zijn met verschillende voorkeuren of om te schakelen tussen verschillende games.

CSL Elite Pedalen met Loadcell Kit

De Fanatec CSL Elite-pedalen zijn de instap van het Fanatec-pedaalgamma en zijn verkrijgbaar in twee verschillende sets. Een set met 2 pedalen (rem/gas) en 3 pedalen met een load cell rempedaal. De load cell is daarnaast ook los verkrijgbaar om je set met 2 pedalen te upgraden.

De bouwkwaliteit is over het algemeen uitstekend. Ze zijn volledig van aluminium constructie die de set veel lichter maakt dan verwacht, met behoud van een solide gevoel dat geen indruk geeft dat je het risico loopt ze te breken door de pedalen hard in te drukken.

Om de gedeelde componenten tussen de 2 sets samen te vatten, is het gaspedaal gewoon ‘prima’, een standaard potentiometeropstelling, 12 bits resolutie met een veerstijfheid die licht is maar niet zo licht dat je niet nauwkeurig kunt doseren. De niet-belastende celrem-/koppelingspedaal is dezelfde eenheid, maar met een stijvere veer en een schuim blokje aan de achterkant voor wat remdruk. Als je het pedaal als koppeling gaat gebruiken zit er bij de load cell kit een stop om i.p.v. het schuimblokje te gebruiken.

Conclusie

Ben je aan de Playstation 4 gebonden dan heb je naast de Podium Racing Wheel F1 set weinig keuze. De kwaliteit is ten opzichte van de concurrenten Logitech en Thrustmaster een stuk beter. Alles wat je nodig hebt voor een geweldige sim-race-ervaring zit in één grote doos. De bouw kwaliteit is erg goed en duurzaam. Het stuurwiel ligt erg prettig in de hand en alle knoppen zijn keurig binnen bereik van je duim zodat je het stuurwiel niet los hoeft te laten tijdens het rijden. De wheelbase is goed maar kan af en toe wat gevoelloos (te weinig force feedback) zijn tijdens het sturen. Maar wil je een stap beter dan moet je voor een bijna 3x zo veel kostende Digital Drive versie kiezen. De standaard pedalenset is prima, maar de loadcell kit is hierbij eigenlijk wel een must, dit zorgt voor een meer realistische rem ervaring. Al met al veel ‘bang for bucks’ en zeker een niveau hoger dan Logitech en Thrustmaster en daarom het aanschaffen waard.

De Fanatec CSL Elite F1 set Officially Licensed for PS4 is te koop via de Fanatec website.

Wil je op de hoogte blijven van SimRaceBlogNL content, nieuws, aankondigingen en (toekomstige) give-aways? Volg ons op Instagram @simraceblognl