De Fanatec Best Buy Guide


De laatste tijd krijgen we veel vragen van bezoekers over welke Fanatec apparatuur nu het beste bij hun past. Ook krijgen we veel vragen over welke apparatuur nu geschikt is op de PC, Xbox en/of Playstation. We gaan hieronder in op al die vragen en een best-buy-guide voor je opstellen en je alles uitleggen zodat jij de juiste keuze(s) kunt gaan maken.

Fanatec is innovatief bedrijf en voor veel beginnende en gevorderde simracers een erg populair merk. Fanatec is een ecosysteem, dit betekent feitelijk dat je één driverpakket en in de meeste gevallen één USB aansluiting op je PC of console nodig hebt om de Fanatec apparatuur te kunnen gebruiken. Neem daarnaast het universele Quick-Release systeem, waarmee bijna alle stuurwielen (uitzonderingen zijn sommige CSL stuurwielen) zijn uitgerust, hierdoor kun je vrijwel elk stuurwiel gebruiken op elke wheelbase. Ook werken alle Fanatec pedalen-sets op alle beschikbare wheelbases. Prettig als je later wilt upgraden naar bijvoorbeeld een Podium wheelbase, hierdoor hoef je dan niet al je stuurwielen en/of pedalen te vervangen.

OPMERKING: Alle onderstaande links brengen je naar de website van Fanatec. Door je bestelling te doen via deze links krijgt SimRaceBlogNL een klein percentage van de opbrengst van Fanatec. Je betaalt niets extra’s en met deze opbrengst kunnen wij de kwaliteit van de website blijven verbeteren. Bedankt voor je steun!

Compatibiliteit

Laten we beginnen met de compatibiliteit voor de verschillende platformen. Alle Fanatec-apparatuur is geschikt voor gebruik op de PC, hierin zitten geen beperkingen. De Xbox compatibiliteit zit verwerkt in het stuur, de Playstation compatibiliteit in de wheelbase. Dat betekent dat wanneer je een Xbox hebt je specifiek een stuurwiel moet kopen die Xbox ready is, maar dat het niet uitmaakt welke wheelbase je erbij gebruikt. Andersom moet je met een Playstation erop letten dat je een wheelbase koopt die PS ready is, daarnaast moet je ook een PS ready stuurwiel aanschaffen. Fanatec geeft per product met icoontjes aan voor welk platform deze geschikt zijn. Als er beperkingen zijn dan zit dit in de games. Als voorbeeld; een Formula v2 stuurwiel is PS-ready en zal dus werken op de Playstation. In bijvoorbeeld Gran Turismo kun je niet alle functionaliteiten van dit stuurwiel gebruiken. De basis functionaliteiten zullen allemaal werken maar bijvoorbeeld de tumb-encoders en rotary-encoders niet. Helaas is deze informatie niet voor elke game beschikbaar en zul je hier middels trail-and-error of met behulp van de community achter moeten komen. Gelukkig wordt de support van Fanatec steeds groter bij de ontwikkelaars en zullen deze beperkingen steeds minder worden.

CSL Elite, ClubSport & Podium

Fanatec kent drie verschillende product-ranges, namelijk de CSL Elite-serie, de ClubSport-serie en de Podium-serie. 

De CSL-range staat voor het instapniveau. We moeten er bij zeggen dat het niveau van de CSL-range nog steeds een flink niveau hoger is dan de concurrenten zoals Logitech en Thrustmaster. Laat je dus absoluut niet misleiden door de term ‘instapniveau’.

De ClubSport-range gaat nog een stapje verder en wordt aangeduid als het mid-range niveau. In deze range worden veelal betere materialen en technieken gebruikt. Maar ook bijvoorbeeld het gebruik van de ClubSport Magnetic Paddle Module of het nog hogere niveau de Podium Advanced Paddle Module. Deze modules zijn niet geschikt voor de CSL-range.

De Podium-range wordt aangeduid als de high-end lijn van Fanatec. De belangrijkste componenten zijn hierin de DD1 en DD2. Dit zijn Direct Drive wheelbases, een aandrijfmechanisme dat het koppel van de motor gebruikt zonder enige reductie. Je ziet dat deze lijn ook steeds verder uitgebreid wordt en er steeds meer Podium stuurwielen beschikbaar komen.

Welke keuze moet ik nu maken?

We zullen per product-range ons advies geven en deze verder toelichten. Wij proberen je hiermee op weg te helpen zodat jij de juiste keuze kunt maken. Natuurlijk mag je altijd contact met ons opnemen als je nog vragen hebt en/of verdere toelichting wilt. 

CSL-range

Binnen de meest betaalbare CSL-range zijn er in onze beleving twee verstandige keuzes. Naast de CSL Elite F1 set Officially Licensed for PS4 (en PS5) is er ook een CSL Elite Formula set for Xbox beschikbaar. Je koopt hier een complete bundel (wheelbase, stuurwiel en pedalen) welke je plug-and-play kunt gebruiken op de PC of  de daarvoor geschikte console. Koop je deze producten los dan zul je wat duurder uit zijn.

Edit: Op dit moment zijn de bovenstaande bundels niet meer te bestellen via de website van Fanatec. De reden hiervan is ons helaas onbekend. Gelukkig zijn alle producten, op het CSL eSports F1 stuur na, wel los te bestellen. Eventueel kun je de CSL Elite Starter Kit bestellen met een los F1 stuurwiel. Een goed alternatief voor het CSL eSports F1 stuur is de ClubSport Steering Wheel Formula Carbon.

Als toevoeging hierop kun je de optionele loadcell kit voor de CSL Elite pedalen aanschaffen. Een loadcell remt veel natuurlijker waardoor je echt kan remmen op muscle-memory. Een loadcell-pedaal meet de kracht die je uitoefent i.p.v. de afstand die je pedaal aflegt. Let wel op dat je voor het gebruik van een loadcell-pedaal wel een geschikte cockpit moet hebben. Dit omdat de krachten veel groter zijn dan een standaard rempedaal en deze bij het remmen niet op zijn plaats blijft staan, of als je niet geschikte cockpit gebruikt de pedaalplaat begint door te buigen.

ClubSport-range

Kijk je naar de ClubSport-range dan kies je vanzelfsprekend voor de CSW v2.5 wheelbase. Let op, deze is niet geschikt voor gebruik op Playstation consoles. Qua stuurwielen kun je de keuze maken uit bijna het hele assortiment. Met uitzondering van de Podium Porsche 911 GT3 versie zijn alle stuurwielen geschikt voor deze wheelbase. Onze voorkeur gaat uit naar het ClubSport Steering Wheel GT Alcantara of de ClubSport Steering Wheel Formula v2. Beiden erg goede en comfortabele stuurwielen welke je nog kunt uitbreiden met de ClubSport Magnetic Paddle Module en de Podium Advanced Paddle Module. Wil je een iets goedkoper stuurwiel dan is de ClubSport Steering Wheel BMW GT2 of de ClubSport Steering Wheel Formula Carbon een goed alternatief. Het voordeel van de GT Alcantara tegenover het BMW GT2 stuurwiel is de stevigheid en het comfort. Het Formula V2 stuurwiel biedt je meer functionaliteit zoals de extra thumb-encoders en rotary-encoders.

Pedalen-sets

Qua pedalen heeft Fanatec niet heel veel keuze. Gelukkig betekent dat niet dat je enkel kunt kiezen tussen goed of slecht. Fanatec heeft namelijk twee verschillende pedalen-sets welke beiden gewoon uitstekend zijn. Beiden pedalen-sets kunnen gebruikt worden op alle  beschikbare wheelbases.

De CSL Elite Pedals is een set van een zeer goed niveau met een budget prijs. Voor PC gebruikers is dit wat ons betreft de allerbeste upgrade die je kunt doen vanaf je Thrustmaster of Logitech pedalen waarbij je niet direct een Fanatec wheelbase en stuurwiel nodig hebt. Je kunt deze set uitbreiden met de optionele loadcell kit om een natuurlijker gevoel te hebben tijdens het remmen. Let er wel op dat je een aparte USB adapter nodig hebt als je (nog) geen loadcell kit gaat gebruiken.

De ClubSport Pedals v3 is een set welke een niveau hoger is dan de CSL Elite Pedals. Tevens is deze set als de ClubSport Pedals v3 Inverted te koop. Beiden sets zijn erg goed en eenvoudig uit te breiden met een damper kit en brake performance kit

Podium-range

De Podium-range heeft naast de DD1 en DD2 ook een Podium Racing Wheel F1 beschikbaar. Afhankelijk van het platform waarop je racet zijn de keuzes hierin verschillend. Race je op PC/Xbox dan zou onze keuze vallen op een DD1. Op Playstation ben je overgeleverd aan de Podium Racing Wheel F1 omdat deze wheelbase als enige Podium wheelbase de Playstation compatible chip aan boord heeft. Het grote voordeel is dat je wel gelijk een mooi F1 (ClubSport Steering Wheel Formula v2 variant) stuurwiel bij deze bundel krijgt. Als stuurwiel zou onze keuze de Podium Steering Wheel Porsche 911 GT3 R Suede zijn. Voor een formula stuur kiezen wij de ClubSport Steering Wheel Formula v2 met de ClubSport Magnetic Paddle Module of de Podium Advanced Paddle Module

Tot slot

We hopen dat we je met dit artikel op weg hebben kunnen helpen met het maken van de juiste keuze. We hebben geprobeerd een zo goed mogelijk overzicht voor je te creëren waarin de meest voor de hand liggende keuzes zijn benadrukt. Natuurlijk betekent dit niet dat we nu voor eens en voor altijd alle vragen voor je hebben beantwoord. Integendeel, je mag altijd contact met ons opnemen als je nog vragen hebt of net dat extra stukje advies wilt. SimRaceBlogNL is er voor voor jou!

Wil je op de hoogte blijven van SimRaceBlogNL content, nieuws, aankondigingen en (toekomstige) give-aways? Volg ons ook op Instagram @simraceblognl