Fanatec Podium Steering Wheel Porsche 911 GT3 R Suede


Geboren om te winnen. Met die zin had Fanatec direct onze aandacht!

Wij zijn al een tijdje een groot fan van het Fanatec Podium Steering Wheel Porsche 911 GT3 R stuurwiel en bij voorkeur de suède uitvoering. We hebben veel e-mails van jullie ontvangen met vragen over de prestaties en kwaliteit van dit stuurwiel. Wij kregen de mogelijkheid om deze te gaan reviewen en dit hebben we natuurlijk weer met liefde gedaan.

Het Fanatec Podium Steering Wheel Porsche 911 GT3 R stuurwiel bestaat uit 4 losse componenten, namelijk de Podium Advanced Paddle Module, de Podium Hub, de Podium Button Module Endurance en de Podium Wheel Rim Porsche 911 GT3 Cup suède (of leder). Het stuur is niet goedkoop, voor de losse onderdelen betaal je totaal € 729.80, koop je de complete bundel dan krijg je een korting van € 79.85 en betaal je voor het geheel € 649.95.

Verpakking en Inhoud

Zoals benoemd bestaat het Fanatec Podium Steering Wheel Porsche 911 GT3 R stuurwiel uit 4 losse componenten, dat betekent ook 4 losse pakketten met de daarbij behorende (veel te hoge) verzendkosten. De pakketten worden bij Fanatec altijd via UPS verzonden en alles was keurig na 2 werkdagen in huis. Over de Fanatec dozen gaan we niets meer zeggen, deze zijn altijd prima verzorgd met een nog veel mooiere inhoud.

Het Podium Steering Wheel Porsche 911 GT3 R stuurwiel

De Podium Steering Wheel Porsche 911 GT3 R is een luxe stuurwiel met goede prestaties en comfort. Het complete Porsche 911 GT3 stuurwiel weegt iets meer dan 2kg, heeft een diameter van 32 cm en is gemaakt van geborsteld en geanodiseerd aluminium bekleed met echt premium suède of leer. De Podium Button Module Endurance is voorzien van carbon fiber frontplaat met een aanpasbaar* OLED display, shift lights en flag LED indicators, 10 push-buttons, twee 2-weg-tuimelschakelaars, een 2-assige analoge stick, 7-weg FunkySwitch en twee 12-standenschakelaars die ook geconfigureerd kunnen worden als eindeloze roterende encoders. Het stuurwiel is compatibel met de PC en Playstation, helaas is hij niet compatibel met de Xbox. Het gave is dat dit stuur een exacte replica is van het echte Porsche stuurwiel en gebaseerd is op originele CAD-gegevens.

* De volledige telemetrie functionaliteit is alleen te benutten door PC-gebruikers middels Fanalab. Playstation-gebruikers moeten het doen met de aangeboden telemetrie gegevens vanuit de racegame(s).

Het gebruik

Zoals gezegd bestaat het pakket uit 4 losse componenten welke je zelf moet assembleren. Alle componenten zijn plug-and-play en middels de bijgeleverde handleiding is het een klusje van een paar minuten. Ook heeft Fanatec onderstaand filmpje online gezet waarin ze in de eerste minuut aandacht besteden aan het assembleren van het stuurwiel. Na het assembleren is het verstandig de laatste Fanatec drivers te installeren en de verschillende componenten te updaten met de laatst beschikbare firmware.

Side note: Verder biedt dit filmpje diversen instelmogelijkheden, echter is dit redelijk achterhaald. De meeste functies werken out-of-the-box en verdere instellingen kun je beter in Fanalab (PC only) doen.

Na het uitpakken en assembleren is het tijd om te gaan racen. Wij hebben het stuurwiel aangesloten op onze DD1 wheelbase en hierop uitvoerig getest. We starten Assetto Corsa Competizione en wijzen de buttons, encoders en shifters toe aan de (naar onze voorkeur) juiste inputs en we zijn klaar om dit stuurwiel eens goed te gaan gebruiken. Start je Porsche 911 GT3 op jouw favoriete circuit en gasgeven maar!

Al bij onze eerste meters voelt het stuurwiel goed en comfortabel aan. De buttons voelen ‘clicky’ aan en reageren erg nauwkeurig. Eventueel kun je de buttons voorzien van de aanpasbare button caps met het juiste label, dit hebben wij ook gedaan en het maakt het stuur helemaal af. De buttons op het bovenste gedeelte zijn goed bereikbaar met je duim zonder dat je het stuurwiel los hoeft te laten. Voor de buttons en encoders op het onderste gedeelte geldt dat niet en zul je zodoende het stuur wel los moeten laten om deze te kunnen bedienen. De paddles op de APM zijn daarentegen weer wel gemakkelijk bereikbaar en goed geplaatst qua ergonomie.

De handvatten op het stuurwiel zijn gemaakt van elastisch polyurethaan en bekleed met een premium suède. Wij rijden altijd met handschoenen maar hebben deze tijdens onze review regelmatig bewust aan de kant gelegd. Het gevoel is ook zonder handschoenen perfect en zelfs zonder handschoenen te hebben gereden ziet het suède er na enkele weken intensief gebruik nog steeds als nieuw uit. Door zweethandjes en het, in the heat of the moment, samendrukken van je handen kan het suède op termijn wel beschadigd raken waardoor wij toch de voorkeur geven aan het rijden met handschoenen.

Het aanpasbare OLED-display is goed en duidelijk af te lezen, ook tijdens het rijden. Het scherm biedt je weergavemogelijkheden via het ‘Intelligent Telemetry Mode’ (ITM) welke vrij eenvoudig in te stellen is Fanalab op de PC. De RGB-LED’s zijn duidelijk zichtbaar en zijn tevens volledig aanpasbaar via Fanalab. Wij gebruiken zelf de buitenste serie voor ‘flags’ en de bovenste serie als rpm indicator. Helaas moeten Playstation gebruikers het doen met de ingame beschikbare telemetrie voor zowel het OLED-display als de RGB-LED’s.

Dit gave stuurwiel brengt de ervaring van het rijden in een Porsche 911 echt naar een hoger niveau. Maar eigenlijk is het in elke auto wel een geweldige beleving tijdens het racen.

Conclusie

Wat een gaaf stuurwiel is dit en wat zorgt dit voor een geweldige beleving tijdens het racen in een Porsche 911 in Assetto Corsa Competizione. Vier verschillende componenten die samen een zeer nauwkeurige replica vormen van het stuurwiel welke in echte races wordt gebruikt. Het stuur is eenvoudig te monteren en verkrijgbaar in een suède of lederen uitvoering. De bouwkwaliteit is goed, er wordt gebruik gemaakt van premium materialen en het geheel voelt zeer comfortabel aan, ook tijdens het rijden.

De buttons, switches en encoders hebben een mooie tactile feeling en zijn uitbreidbaar met de aanpasbare button caps van Fanatec zodat je elke knop kunt voorzien van een eigen label. Het stuurwiel is voorzien van mooie heldere leds en een 2.7 inch OLED display welke je telemetrie gevens kan laten zien. De volledige telemetrie functionaliteit is alleen te benutten door PC-gebruikers middels Fanalab. Playstation-gebruikers moeten het doen met de aangeboden telemetrie gegevens vanuit de racegame(s). Helaas is het stuurwiel niet compatibel met de Xbox.

We kunnen ons goed voorstellen dat je schrikt van het prijskaartje voor dit stuurwiel, maar daar krijg je ook wel iets heel goeds voor terug.

Het Fanatec Podium Steering Wheel Porsche 911 GT3 R is als bundel te bestellen op de website van Fanatec voor € 649.95.

Wil je op de hoogte blijven van SimRaceBlog content, nieuws, aankondigingen en (toekomstige) give-aways? Volg ons op Instagram @simraceblognl en/of ons Discord kanaal.