Sim-Lab Vario Vesa Adapter Kit


Elke simracer met een triple monitor setup kent het probleem wel; je schermen hangen scheef, ze zijn lastig uit te lijnen, je hebt een kier tussen de bezels zitten, het blijft elke keer een compromis sluiten en het is vaak ‘net niet’. Op dat probleem heeft Sim-Lab iets bedacht, de Vario Vesa Adapter Kit! De Vario Vesa is een adapter die je tussen de monitor mount en de monitor plaatst en die het, met behulp van de verstelbouten, mogelijk maakt je monitor tot op de millimeter nauwkeurig te verschuiven/roteren, wat bijna onmogelijk is wanneer je de monitor direct, met een standaard Vesa adapter, op je mount monteert. Met deze Vario Vesa Adapter Kit is het dus mogelijk je monitoren zeer nauwkeurig af te stellen, en moeten alle geschetste problemen voor eens en voor altijd verleden tijd zijn.

Bij de aankondiging van de Sim-Lab Vario Vesa Adapter Kit waren wij direct enthousiast. Wij zijn zelf in het bezit van een AOC 27 inch triple monitor setup gemonteerd op een Sim-Lab triple monitor mount. Het uitlijnen van de schermen is ook voor ons altijd een lastige opgave geweest en heeft ons nooit een 100% tevreden gevoel opgeleverd. Wederom is Sim-Lab zo attent geweest ons de Vario Vesa Adapter Kit op te sturen zodat wij hier onze mening over kunnen geven en hopelijk stellen onze verwachtingen niet teleur.

De sets worden compleet geleverd, dat betekend dat je in de doos 3 complete adapters aantreft inclusief alle benodigde materialen voor assemblage en montage aan je monitoren en mount. Wij hebben de ‘normale versie’ ontvangen, er is tevens nog een set met 200mm VESA adapter en set met BENQ adapter verkrijgbaar. Op het moment van schrijven is de normale set verkrijgbaar voor € 79.00, voor de 200mm VESA set betaal je € 119.00 en voor de set met BENQ adapter betaal je € 99.00. Middels de online handleiding (zie deze pagina) is assembleren vrij simpel en kun je aan de slag om alles op je monitor en mount te gaan monteren.

Montage

Triples er af, Vario Vesa’s er op, triples er weer op en je bent klaar. Ja zo simpel was het eigenlijk wel. Nou ja, bijna zo simpel. Omdat wij de standaard monitor mount hebben waarbij je de 100mm VESA adapters rechtop monteert (zie afbeelding) kom je qua hoogte niet helemaal uit omdat de Vario Vesa’s aan het profiel hangen en er zo’n 15cm verschil in hoogte ontstaat. Niet erg natuurlijk, maar wel even iets om te onthouden als je een vergelijkbare setup hebt. Wij hoefden enkel de profielen 15cm omhoog te schuiven en de monitor mount opnieuw waterpas zetten.

Normale 100mm VESA adapters vs Vario Vesa adapters

Het aanpassen van de adapters kan op de volgende manieren worden gedaan: Verticale aanpassing van 32 mm, Horizontale afstelling +/- 10 mm, Horizontale rotatie +/- 5 graden en Verticale rotatie + – 5 graden. Je hoeft daarom het eventuele omhoog schuiven van de profielen op je monitor mount niet te nauw te nemen, je kunt de schermen ook weer omhoog en naar beneden verplaatsen middels de boutjes op de Vario Vesa’s.

Na het demonteren van de schermen en het hoger zetten van de monitor mount zijn we begonnen met het monteren van de Vario Vesa adapter voor het middelste scherm. Als dit scherm eenmaal goed hangt dat is rechts en links zo gedaan. Het systeem werkt erg makkelijk, je monteert de beugel in het midden op je monitor mount, je monteert de adapter op je scherm en je hangt het scherm in de beugel.

Je kunt middels de M8 bouten zorgen dat het scherm netjes (horizontaal en verticaal) waterpas hangt. Hierna kun je het scherm in het midden hangen door het scherm iets naar links of naar rechts te schuiven en middels de boutjes vast te zetten. Hier lopen we tegen het enige “minpuntje” van de Vario Vesa’s aan. Je komt er met een normale (die met een hoek) inbussleutel wat lastiger bij omdat deze achter de M8 bouten zitten waarmee je de verticale aanpassingen kunt doen. Heb je een langere rechte inbussleutel dan gaat dit een stuk makkelijker. Als het middelste scherm helemaal goed hangt kun je dezelfde stappen met het rechter en linker scherm uit gaan voeren en zijn we klaar om weer te gaan racen. Uiteindelijk zijn we ongeveer half uur bezig geweest met assemblage en montage.

Conclusie

Ja, als je in het bezit bent van een triple monitor setup dan zijn de Vario Vesa’s een must! Althans, dat vinden wij. Het uitlijnen van je triples is echt super easy, voor het eerst hangen ze recht zonder gekke kieren en naden en is het 100% naar onze zin. Het enige “minpuntje” wat we konden ontdekken waren de boutjes om de monitoren vast te zetten zodat deze niet meer naar links of rechts kunnen verplaatsen. Deze boutjes zitten een beetje ongelukkig achter de M8 boutjes waardoor je er lastig bij komt met een normale (die met een hoek) inbussleutel. Maar goed, dat overleef je ook wel weer en afstellen hoef je als het goed is ook maar één keer te doen om er vervolgens heel lang plezier van te hebben.

Happy Racing!

Wil je op de hoogte blijven van SimRaceBlog content, nieuws, aankondigingen en (toekomstige) give-aways? Volg ons op Instagram @simraceblognl