Sim-Lab Xero-Play Quick Release


Een solide verbinding tussen stuurwiel en uitgaande as van je Direct Drive wheelbase is essentieel tijdens het simracen. Tevens willen veel van ons verschillende stuurwielen gebruiken, daarom kan een Quick Release-systeem tussen stuurwiel en wheelbase het leven van de simracer een stuk aangenamer maken. Sim-Lab is geen onbekende in de simrace wereld en heeft onlangs het Xero-Play Quick Release-systeem uitgebracht. Helemaal nieuw is het systeem niet, oorspronkelijk is de Xero-Play ontwikkeld door Hybrid Racing Simulations (HRS) en door de nauwe samenwerking tussen Sim-Lab en HRS werd het mogelijk de Xero-Play, voorzien van het Sim-Lab merk, ook aan de andere kant van de wereld te kunnen produceren en leveren. Het Xero-Play Quick Release-systeem staat bekend als één van de betere in de simrace wereld.

Het Xero-Play Quick release-systeem is aan te schaffen in de webshop van Sim-Lab voor € 119.00 (base adapter wheelbasezijde) plus € 49.00 (per adapter stuurwielzijde) excl. eventuele verzendkosten. De wheelbasezijde is verkrijgbaar in 3 verschillende kleuren, namelijk zwart, rood en blauw. Qua adapters is er de keuze voor een 70mm adapter (Standaard), 52mm adapter (Fanatec), 50.8mm adapter (Formula) en een 44.5mm adapter (Stock Car). Je schaft dus éénmaal de wheelbasezijde aan en één of meerdere adapters voor je stuurwiel(en).

Let hierbij op dat dit Quick Release-systeem enkel geschikt is voor wheelbases van Simucube, Accuforce, Simmagic, VRS etc. Op Fanatec wheelbases gaat de Xero-Play niet werken omdat Fanatec zijn eigen QR-systeem gebruikt. De 52mm adapter voor Fanatec is enkel geschikt om naar USB omgebouwde stuurwielen van Fanatec te gebruiken op één van de eerder genoemde merken wheelbases.

Sim-Lab heeft ons een rode base adapter met 70mm stuurwiel adapter opgestuurd voor deze review. Het QR-systeem is speciaal ontwikkeld voor Direct-Drive systemen om extreme krachten en trillingen aan te kunnen. De Xero-Play is gemaakt van gelegeerd staal en voelt hierdoor licht en toch zeer solide aan. Eenmaal vastgeklemd is er door ons geen enkele vorm van speling meer waar te nemen. Het geheim zit hem in het kunststof dopje in de binnenkant van het QR-systeem aan de zijde van de wheelbase. Waar de stuurwielzijde al naadloos in de wheelbasezijde schuift, zorgt het vastklikken van de klem er voor dat dit kunststof dopje het geheel spelingsvrij vast klemt.

In de doos

Het Xero-Play Quick Release-systeem is goed verpakt in een herkenbare Sim-Lab doos. In de doos vinden we naast de 2 componenten ook 2 zakjes met schroefjes, boutjes, moertjes, ringetjes en inbus sleuteltjes. Een mooi compleet pakket welke keurig bij ons werd afgeleverd door UPS.

Montage en Gebruik

Wij willen de Xero-Play gaan gebruiken in combinatie met de Simucube 2 Pro en de Cube Controls Formula Pro. Op de wheelbase is het helaas niet simpel ‘originele QR er af, Xero-Play er op’. De enige mogelijkheid om de Xero-Play op de Simucube te monteren is door de originele QR te laten zitten en de Xero-Play op de 70mm plaat te monteren. Een alternatief is de originele QR te demonteren en er een adapter tussen te zetten. Onze voorkeur heeft de laatste optie omdat het laten zitten van de originele QR een beetje dubbelop is. Dit “probleem” is overigens enkel gerelateerd aan Simucube wheelbases, op de wheelbases van Accuforce, Simmagic, VRS (met hub adapter) kun je de Xero-Play eenvoudig monteren. Op het Cube Controls Formula Pro stuurwiel is het een kwestie van adapter er op en de boutjes vastdraaien. Dit zal geen enkel probleem moeten zijn mits je natuurlijk een passende adapter voor je stuurwiel hebt mee besteld bij je Xero-Play.

Het gebruik is super easy; de borghendel omhoog, stuurwiel er in klikken en de borghendel naar beneden klikken. Vast! Ja echt, je stuurwiel zit vast en toont geen mm speling of flex. Je favoriete racegame starten en gaan! We hebben het Xero-Play Quick Release-systeem een dikke week intensief kunnen gebruiken alvorens we deze review zijn gaan schrijven. In die week zijn we geen gekke dingen tegen gekomen en deed het Quick Release-systeem wat het moest doen. Klaar met racen, of wil je een ander stuurwiel monteren!? De borghendel omhoog, het stuurwiel er uit trekken en de borghendel weer naar beneden. Vooral het er ‘stuurwiel er uit trekken’ gaat zonder horten of stoten, iets waar je bij andere merken nog wel eens last van kunt hebben.

Opmerking: we zijn in gesprek geweest met HRS over de beschikbare adapters. We krijgen binnenkort een nieuwe, goed passende, oplossing voor directe montage van de Xero-Play op de Simucube 2 Pro wheelbase. Om het compleet te maken zullen we dit artikel, zodra deze oplossing beschikbaar is, voorzien van de nodige updates en foto’s.

Conclusie

Wat ons betreft is het Xero-Play Quick Release-systeem zeker één van de betere QR-systemen in de simrace wereld. Qua looks oogt de Xero-Play zeer professioneel, en naast dat hij er zo uit ziet voelt het ook zo. Het geheel is zeer solide gebouwd, klemt goed vast en er is geen enkele vorm van flex te bekennen. Voor montage op een Simucube wheelbase zul je hem moeten gebruiken op de originele QR of je moet er een losse adapter bij gebruiken, op wheelbases van Accuforce, Simmagic, VRS (met hub adapter) kun je de Xero-Play probleemloos monteren. Op een Fanatec wheelbase kun je geen alternatief QR-systeem gebruiken, Fanatec gebruikt zijn eigen QR-systeem. Een Fanatec stuurwiel op een van de eerder genoemde wheelbases gebruiken is echter wel een optie.

Is het een must have? Als je binnen één ecosysteem blijft niet. Wil je echter meerdere stuurwielen op wheelbases van Simucube, Accuforce, Simmagic en VRS gebruiken dan ontkom je niet aan een fatsoenlijk Quick Release-systeem. Het Xero-Play Quick Release-systeem zal je leven dan een stuk makkelijker maken.

Zoals eerder aangehaald krijgen wij van HRS binnenkort een nieuw product toegestuurd wat de beste oplossing zou moeten zijn tussen een Simucube wheelbase en het Xero-Play Quick Release-systeem. We zullen dit artikel, zodra deze beschikbaar is, voorzien van de nodige updates en foto’s.

Wil je op de hoogte blijven van SimRaceBlog content, nieuws, aankondigingen en (toekomstige) give-aways? Volg ons op Instagram @simraceblognl en/of ons Discord kanaal.