Simplace GT3 Stuurwiel LIMITED EDITON


Simplace is een webwinkel die als doel heeft het grootste en breedste assortiment simrace en flightsimulator apparatuur wereldwijd aan te bieden. Naast de producten die in de webwinkel worden verkocht hebben ze sinds kort een eigen stuurwiel op de markt gebracht. Wij kregen de eer het GT3 stuurwiel als eerste te mogen testen en te reviewen.

Het stuurwiel is verkrijgbaar in de webwinkel van Simplace en heeft een prijskaartje van € 539.00. Naar eigen zeggen is het limited edition Simplace GT3-stuur een van de beste GT3-stuurwielen op de markt! Rijd je veel GT-auto’s in bijvoorbeeld iRacing of Assetto Corsa (Competizione), dan zou dit stuurwiel perfect bij jou moeten passen. Is dat ook werkelijk zo? We gaan er achter komen in deze review.

Verpakking en Inhoud

Wij ontvingen het stuurwiel in een kartonnen doos, dit omdat de officiële doos nog bij de drukker lag en niet op tijd klaar was toen het stuurwiel onze kant op kwam. Het geeft niet, dit is ons vaker overkomen en het gaat tenslotte om de inhoud. Simplace heeft ons aangegeven die doos nog na te sturen zodra die beschikbaar is. Uiteraard zullen we deze jullie nog tonen tegen die tijd.

De inhoud is goed beschermd en ziet er verder prima uit. Naast het stuurwiel zit er ook nog een zakje schroefjes in om het stuurwiel op de Quick-Release van je wheelbase te monteren.

Het stuurwiel

Het GT3 stuurwiel is, met compatibele quick-release of adapter, geschikt voor alle verkrijgbare wheelbases van Simucube, Fanatec, Thrustmaster, Logitech etc. Het stuurwiel heeft een diameter van 300mm en is opgebouwd uit twee delen. De basis bestaat uit een 5mm aluminium frontplaat met een aluminium behuizing. De scherpe randjes van het aluminium zijn keurig afgerond. Met een gewicht van 1120 gram voelt het stuurwiel erg stevig en solide aan.

Aan de achterkant van het stuurwiel zijn de schakelmodules van hoogwaardige kwaliteit te vinden. De schakelmodules en paddles zijn CNC gefreesd uit aluminium en vervolgens zwart geanodiseerd. Ook hier zijn alle scherpe randjes weer keurig afgerond. Binnenin de schakelmodules vinden we een cruzer microswitch welke ook in echte raceauto’s wordt gebruikt. Betrouwbaarheid ten top zou je dus zeggen! We missen wel de mogelijkheid om de schakelmodules en/of paddles te kunnen verstellen. Meer mogelijkheden dan de paddles naar de andere kant van de houder verplaatsen, zodat deze 3 mm dichterbij komen, zijn er niet.

Aan de voorkant van het stuurwiel vinden we 9 hoge precisie en kwaliteit APEM buttons, 3 roterende CTS 288 encoders met drukknop functionaliteit en 1 multifunctionele 4-weg joystick met roterende encoder.

Zowel de frontplaat als de buttons zijn voorzien van stickers/labels. Wij vinden dat de kwaliteit hiervan wat te wensen over laat. Met een premium prijs voor het stuurwiel zou er wat ons betreft iets meer aandacht aan het vinyl mogen worden besteed om het geheel echt de premium look te geven die het verdient.

De handvatten zijn gemaakt van een hard kunststof en zijn bekleed met een dikke alcantara-achtige stof en afgewerkt met blauwe stiksels. Het geheel oogt erg mooi en voelt wat stevig maar toch erg comfortabel aan. Zowel met als zonder handschoenen heb je een perfecte grip op het stuurwiel.

Qua techniek is het stuurwiel voorzien van een Leo Bodnar BU0836A controller met aangepaste firmware “Innato SW” die verantwoordelijk is voor de communicatie met de computer middels de vaste rekbare USB-kabel. De USB-kabel voelt wat dunnetjes en fragiel aan en op een stuurwiel van deze prijsklasse vinden we eigenlijk een vaste USB-kabel niet gepast, we hadden liever een losse USB-kabel gezien met een DIN-aansluiting.

Montage en Gebruik

Bij de montage op onze Fanatec Podium Hub stuiten we tegen een heel klein probleem aan. De bijgeleverde schroefjes zijn net 5mm te lang waardoor we onze Podium Hub niet konden monteren. Standaard zitten er M5x40 boutjes met een verzonken kop bij, je hebt voor montage op de Podium Hub dus M5x35 met verzonken kop nodig. We hadden deze boutjes helaas niet in huis, we moesten deze bestellen en daardoor konden we het stuurwiel iets later dan gepland in gebruik nemen.

Uiteindelijk was met het juiste bevestigingsmateriaal de Podium Hub in enkele tellen gemonteerd en konden we aan de slag. Doordat de afstand van wheelbase tot aan PC vaak te groot is voor de gemiddelde bijgeleverde USB-kabel hebben wij standaard een USB-verlengkabel vanaf onze PC richting de wheelbase liggen, zodat we toch vrij eenvoudig stuurwielen anders dan Fanatec op onze Podium DD wheelbase kunnen gebruiken. In dit geval hebben wij deze ook gebruikt. De USB-kabel van het stuurwiel sla je als het ware om de QR van de Podium Hub heen, dan inpluggen in de verlengkabel en racen maar!

Wij rijden graag Assetto Corsa (Competizione) in GT3 auto’s en het gebruik van dit stuurwiel past daar prima bij. In onze virtuele Audi hebben we het stuurwiel eens goed aan de tand kunnen voelen. Regelmatig hebben wij sessies van meer dan 2 uur gedaan en het GT3 stuurwiel kwam hierbij prima tot zijn recht.

De APEM push-buttons doen het altijd goed, ook op dit stuurwiel komen ze prima tot hun recht. Ook de roterende encoders werken goed en zijn fijn te bedienen tijdens het racen. De handvatten voelen stevig en hoewel ze harder zijn dan dat we gewend zijn voelden ze toch erg comfortabel aan, ook na de wat langere sessies. We moeten hierbij wel opmerken dat we het meeste van onze tijd met handschoenen aan hebben gereden maar ook bij de sessies zonder handschoenen hadden we een comfortabel gevoel.

De schakelmodules zijn zeer degelijk gebouwd en van goede kwaliteit. Je heb goede feedback en voelt en hoort een duidelijke click tijdens het schakelen. De travel en het bereik van de paddles is voor ons prima, maar we missen wel de mogelijkheid om ze iets meer naar wens te kunnen verstellen. Je kunt de paddle naar de andere kant van de unit verplaatsen zodat ze 3 mm dichterbij komen, verder houdt het op qua mogelijkheden.

Ondanks dat het stuurwiel, in onze beleving, wat kleine tekortkomingen heeft rijden we met heel veel plezier rond in onze virtuele GT3 auto. Het mooie van dit stuurwiel is dat er geen automerk op staat en het niet uit maakt in welke GT3 auto je virtueel plaats neemt. De beleving klopt altijd en daarom is dit wat ons betreft een prima universeel stuurwiel.

Conclusie

Het Simplace GT3 stuurwiel is een prima stuurwiel waar je alle kanten mee op kunt in iRacing, Assetto Corsa (Competizione) en vele andere racesims. Het prijskaartje van € 539.00 is flink en voor dat geld vinden wij dat het stuurwiel iets meer aandacht verdient qua afwerking van de stickers. Tevens hadden we graag een losse USB-kabel gezien met een DIN-aansluiting. Het stuurwiel voelt stevig en comfortabel aan door zijn aluminium frontplaat en behuizing. Qua elektronica is er gekozen voor high-end push-buttons, roterende encoders en een Leo Bodnar controller. De handvatten voelen wat stevig maar goed aan, zowel met als zonder handschoenen rijden zorgt voor een prima comfort. De schakelmodules hebben een prima travel, geven goede feedback en zijn van een prima kwaliteit. Wij zouden het echter prettig vinden als er wat meer mogelijkheden zijn om ze naar wens te kunnen afstellen.

Wil je op de hoogte blijven van SimRaceBlog content, nieuws, aankondigingen en (toekomstige) give-aways? Volg ons op Instagram @simraceblognl en/of ons Discord kanaal.