Simagic Sequential Shifter Q1


Inmiddels is Simagic geen onbekende meer in de simracewereld. Met diversen high-end producten zoals Alpha Direct Drive wheelbases, bijbehorende stuurwielen en een pedalenset zijn ze inmiddels een echt ecosysteem. Onlangs werd de Simagic Sequential Shifter Q1 aan dit ecosysteem toegevoegd. Omdat Simagic in het verre oosten zit werken ze met distributeurs over de hele wereld. Dankzij simwear.eu worden wij weer voorzien van Simagic gear om onze mening over te mogen geven, zo ook de Simagic Sequential Shifter Q1.

Simagic Sequential Shifter Q1

De shifter is volledig gebouwd van aluminium, heeft een lengte van 180mm, is 269mm hoog, 63mm breed en heeft een gewicht van 3.3kg. De shifter wordt aangedreven door een planetair tandwiel mechanisme. Aan beiden kanten vind je een USB-poort zodat de USB-kabel niet in de weg zit op je simrig. Om het geheel compleet je maken heb je een ingebouwde LCD-indicator en vier knoppen met pictogrammen voor neutraal, ruitenwisser, koplampen en functie-key. De Simagic Sequential Shifter Q1 heeft een adviesprijs van € 399.00.

Verpakking & Inhoud

In ons geval werd het pakket verzonden via de DPD en keurig binnen enkele werkdagen geleverd vanuit België naar Nederland. De eerste stap van de beleving is voor ons altijd de verpakking, als deze goed is dan is dat meestal een goed voorteken van een mooi product. In een grote bruine doos vinden we een keurig verzorgde Simagic doos met daarop een afbeelding van de Sequential Shifter Q1. Bij het open maken van deze doos vinden we de stevig verpakte Sequential Shifter Q1, een USB-kabel, montage materiaal voor op je simrig en wat gereedschap voor het afstellen van de shifter.

Montage & Gebruik

Wij hebben de Sequential Shifter Q1 gemonteerd op onze Sim-Lab P1-X simrig middels het bijgeleverde montagemateriaal. Dit hebben we gedaan met 2 t-slot moeren en 2 M6 boutjes. Daarna is het een kwestie van de USB-kabel inpluggen, Windows 10 herkent de shifter automatisch en dan ben je bijna klaar om te gaan.

Out-of-the-box werkt de shifter dus gelijk en heb je niet perse een handleiding nodig. Simagic heeft voor de installatie en uitleg van alle extra functionaliteiten ook een handige YouTube video online gezet. De shifter is in de fabriek standaard gekalibreerd, mocht herkalibratie nodig zijn dan kun je de kalibratiesoftware downloaden via de website.

Een leuke feature van de shifter is dat je de verlichting van 3 van de 4 knoppen kunt aanpassen in 7 verschillende kleuren, of helemaal uit kunt zetten. Dit kun je doen door de functie-key ingedrukt te houden en vervolgens de knop welke je wilt veranderen in te drukken. Bij iedere klik verandert deze knop dan van kleur.

Wij rijden graag Rally, DTM of GT3 in Assetto Corsa, voor ons de perfecte software om de shifter te gaan testen. Na het juist instellen van de ingame settings (hendel naar je toe trekken voor shift-up, hendel van je af duwen shift-down) was de shifter volledig klaar voor gebruik en kunnen we gaan racen.

Na wat testrondjes vonden wij de shifter wat zwaar aanvoelen en enigszins lawaaiig in gebruik. Gelukkig kun je vrij eenvoudig het gevoel in de feedback aanpassen door de kogel op het tandwiel losser of strakker te zetten. Door het losser zetten van de kogel zal ook het lawaai iets minder worden. Echter hoe losser je de kogel zet, des te meer het gevoel in feedback verdwijnt. Het is dus de kunst om hier de juiste balans in te vinden, na wat stel- en testwerk hebben we voor ons de juiste instelling gevonden en voelt de shifter goed aan qua feedback al blijft hij dan nog wel wat lawaaiig.

Tijd om eens wat serieuze ronden te gaan rijden op de virtuele circuits. Wat gelijk opvalt is de throw, deze is lekker kort maar we missen wel wat gevoel in de shifter waardoor de echte punch tijdens het schakelen achterwege blijft. Iets wat bijvoorbeeld een Aiologs SQ shifter heel goed doet. Waar we de Aiologs echt door onze simrig heen knalt, wat zorgt voor een heerlijke beleving, is de Simagic Sequential Shifter Q1 eigenlijk te braaf. Natuurlijk hebben we de boel wat losser gezet, maar ook als je de kogel strakker zet blijft voor ons die echte punch achterwege. Dit komt in onze beleving door de kunststof kogel die over het metalen tandwiel glijd. Dit is tevens het enige onderdeel dat op den duur zal gaan slijten. Wij hebben zelf na ongeveer een dikke maand intensief gebruik echter nog geen slijtage opgemerkt. Mocht dat in de toekomst wel gaan gebeuren dan zit er een reserve kunststof kogel in de doos.

De extra knoppen op de shifter zijn erg handig en goed binnen handbereik, we vind het echter jammer dat je de labels niet naar eigen wens kunt customizen. Het display, zodat je kunt zien in welke versnelling je zit, werkt goed zolang je versnellingen in-sync blijven. Bijvoorbeeld, rijdt je in de 5e versnelling over de finish en start je daarna weer een nieuwe race, dan zal het display nog steeds een 5 aangeven. Je moet dan eerst op de ‘neutraal-button’ klikken zodat de boel weer in sync loopt. In de praktijk kijk je overigens niet of nauwelijks naar het display tijdens het racen, we houden onze ogen liever op het scherm gericht.

Conclusie

We hebben ons prima vermaakt met de Simagic Sequential Shifter Q1 en met het schrijven van deze review. Het is een fijne sequentiële shifter met een lekkere korte throw maar wel vrij braaf in de echte punch. Ook produceert hij aardig wat geluid en je zult bij het afstellen dan ook even de juiste balans moeten vinden tussen geluid en goede feedback. Qua looks is de Simagic Q1 zeker één van de mooiere die we hebben gezien. Een dik pluspunt is de dubbele USB-poort waardoor je hem eenvoudig links of rechts kunt monteren zonder dat je last hebt van de USB-kabel. De extra buttons kunnen handig zijn, het display waarop je de versnellingen kunt aflezen werkt goed maar gebruiken we in de praktijk weinig. De shifter is niet goedkoop, maar daar staat wel tegenover de integratie in het ecosysteem, extra buttons en een display voor je versnellingen. De beleving is gewoon geweldig, schakelen met een sequentiële shifter blijft gaaf en de Simagic Sequential Shifter Q1 voorziet daar goed in.

Wil je op de hoogte blijven van SimRaceBlog content, nieuws, aankondigingen en (toekomstige) give-aways? Volg ons op Instagram @simraceblognl en/of ons Discord kanaal.