Turn Racing R20 Evo


Turn Racing is eenmanszaak en wordt gerund door Zach Hodgson. Het bedrijf is opgericht in 2016 en gevestigd in de Verenigde Staten. Zach is het bedrijf gestart vanuit een garage om zo high-end simrace hardware te kunnen ontwerpen en te ontwikkelen. De visie van Turn Racing is om een ecosysteem te creëren dat de realiteit combineert van racen in de echte wereld tot simracen. Zach omschrijft Turn Racing perfect in één woord. Passie. Het is de passie voor motorsport, techniek, schoonheid en design die Zach drijft zijn bedrijf te runnen.

Toen wij in contact kwamen met Turn Racing was er gelijk een klik. Zach is een zeer vriendelijke vent die echt hele mooie dingen maakt. Na wat heen en weer mailen over onze gezamenlijke passie stelde Zach voor om ons de nieuwe Turn Racing R20 Evo op te sturen. Verder heeft hij het aan ons gelaten wat voor moois wij hiervan konden gaan creëren. De R20 Evo is een barebone stuurwiel waar je je eigen (DIY) buttonbox en/of quick-release op kunt monteren. Omdat wij dit stuurwiel graag op het Fanatec ecosysteem wilden gaan gebruiken in combinatie met Assetto Corsa Competizione, hebben wij besloten hier enkel een Fanatec Universal Hub op te monteren. Voor de Turn Racing R20 Evo ben je ongeveer € 190.- incl.* verzendkosten kwijt. Een Fanatec Universal Hub is te koop voor € 360.- incl. verzendkosten.

*Mogelijk dat hier nog wel btw en importkosten bij komen, controleer hiervoor de website van de Douane.

De Turn Racing R20 Evo is een 305mm stuurwiel met een open bovenkant. Het stuurwiel is 542 gram zwaar en past op zo’n beetje elke variant 70mm patroon (DIY) buttonboxen, quick-releases etc. De basis bestaat uit een 5mm brushed aluminium frontplate met een mat zwarte poeder-coated finish. De grip van stuurwiel is gemaakt van elastomeer en rondom voorzien van, met de hand bekleed, suède. Een mooie eyecatcher is het Turn-logo met een gele infill in het midden van het stuurwiel.

Verpakking en Inhoud
Zoals we al schreven is Turn Racing gevestigd in de Verenigde Staten, maar ondanks de afstand werd het stuurwiel binnen een week afgeleverd door UPS. Ondanks dat Zach ons de R20 Evo heeft opgestuurd moesten we € 16.- btw en import kosten betalen. Dit vonden we natuurlijk geen ramp, maar we vermelden dit toch graag even zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan. In doos vind je naast de R20 Evo ook nog een sticker en een handleiding met borsteltje om het suède te onderhouden.

Het stuurwiel
De R20 Evo ziet er niet alleen prachtig uit maar voelt ook aan als een zeer comfortabel high-end stuurwiel. De R20 Evo is voorzien van een goede kwaliteit suède. Zach bekleed elk stuurwiel zelf met de hand, zijn vakmanschap hierin zie je gelijk terug. Zoals we al zeiden voelt het stuur zeer comfortabel aan en is de grip perfect gevormd voor zowel grote als kleine handen. De Fanatec Universal Hub is met 6 boutjes vastschroeven vrij eenvoudig te monteren zonder aanpassingen te hoeven doen. We zijn klaar om Assetto Corsa Comptezione aan te slingeren en te gaan racen!

Nu rijden wij graag met open-wheel auto’s maar zo nu en dan een uitstapje naar GT auto’s vinden we gewoon erg leuk. Zodra je hier een bijpassend stuur gebruikt maakt dit de beleving alleen maar groter. Dit is precies waar Turn Racing met de R20 Evo zeer goed in is geslaagd. Bij gebruik met de Fanatec Universal Hub merk je dat je genoeg ruimte hebt om je handen goed om het stuur te plaatsen. Het stuurwiel is perfect te gebruiken zonder handschoenen maar wij geven toch altijd de voorkeur aan gebruik met handschoenen. Alle knoppen zijn prima bereikbaar zonder dat je het stuur echt los hoeft te laten. Flex is totaal niet aanwezig, dit is vooral te danken aan de 5mm dikke aluminium basis. Qua onderhoud hoef je weinig te doen, zo nu en dan met het borsteltje over het suède is meer dan genoeg en ziet het stuur er weer als nieuw uit. Verder moeten je gewoon doen waarvoor de R20 Evo gemaakt is, racen en hard gaan!

Conclusie
De Turn Racing R20 heeft ons positief verrast in alle opzichten. Het stuur voelt erg comfortabel aan en maakt de beleving in de GT auto’s alleen maar groter. De afwerking is echt subliem en de ‘passie’ van Zach zie en voel je aan alles bij dit stuurwiel. In eerste instantie is rond de € 190.- voor een barebone stuurwiel best flink. Wij vinden hem overigens wel competitief geprijsd. Als je kijkt naar de concurrenten ben je daarmee een stuk duurder uit. Samen met de Fanatec Universal Hub ben je totaal rond de € 550.- kwijt en daarmee is deze combinatie voor ons zeer geslaagd. Het is lastig veel over een barebone stuur te vertellen, maar het feit dat we er verder geen aanmerkingen op hebben benadrukt dit alleen maar de kracht van dit stuurwiel. De Turn Racing R20 Evo voelt als één geheel met de Fanatec Universal Hub en wij zijn een zeer prettige ervaring rijker!

Wil je op de hoogte blijven van SimRaceBlogNL content, nieuws, aankondigingen en (toekomstige) give-aways? Volg ons op Instagram @simraceblognl