Cube Controls Formula Pro Stuurwiel


Italiaanse passie en schoonheid in de vorm van een stuurwiel? Ja dat kan, en Cube Controls heeft dat prima voor elkaar gekregen. Cube Controls is een Italiaans bedrijf welke in de simrace wereld bekend staat om hun premium stuurwielen. Wij wilden heel graag een review doen van deze stuurwielen, daarom heeft Cube Controls ons tegen een gereduceerde prijs een Formula Pro opgestuurd.

Verpakking en Inhoud
Wanneer je een Cube Controls stuurwiel bestelt moet je rekening houden met een productietijd van 3 tot 4 weken. Bij ons was dit niet anders en de Formula Pro werd na ongeveer 4 weken keurig bezorgd door DHL. In de witte omdoos vind je een mooie zwarte doos met daarop het Cube Controls logo. Wanneer we de doos open maken vinden we daar een stickerset, USB-kabel, de handleiding, een wit zakje met wat gereedschap en natuurlijk het Formula Pro stuurwiel welke keurig is verpakt in een zwarte beschermhoes.

Het stuurwiel
Wanneer je de Formula Pro vastpakt merk je aan alles dat dit een premium stuurwiel is. Van de afwerking tot aan gebruikte materialen, alles voelt zeer goed en solide aan. Italiaans vakwerk is dus niet alleen aan kleding en auto’s toebedeeld.

Het stuurwiel is 28.2 cm breed, weegt zo’n 920 gram en is verkrijgbaar in 3 kleurstellingen aluminium onderdelen. De basis bestaat uit een 4mm dikke carbon plaat gemonteerd op een zeer stevige en mooie afgewerkte aluminium behuizing. De handvatten zijn 45 mm dik en gemaakt van elastomeer. Hij is voorzien van 13 momentary buttons met backlight, waarvan de button links- en rechtsboven gaan knipperen zodra je deze indrukt. Naast de knipperende buttons zitten 2 tuimel-schakelaars, deze lichten rood op als deze actief zijn. Op de voorkant zitten 4 rotary-encoders en bij je duim 2 thumb-encoders. Aan de linkerkant zit een multi-directional joystick. Aan de achterkant van het stuurwiel zitten de magnetische shifters en het dual-clutch systeem. Bij het dual-clutch systeem hoort ook nog een rode thumb-encoder voor het instellen van het bitepoint van de clutch voor het gebruik van launch-control.

Het gebruikte carbon is met uiterste precisie gefreesd en rondom zo afgewerkt dat er werkelijk geen scherp randje te voelen is. Dit geldt zowel voor de front plaat als de paddles. Het kunststof gedeelte rondom de buttons is een gegoten variant met een zeer gladde afwerking. De handvatten zijn gemaakt van elastomeer en voelen goed aan. Ze zijn niet te zacht, maar ook niet te hard. We hebben er een flink aantal uren mee gereden en konden geen slijtplekken ontdekken op de handvatten. Wij vinden wel dat je het stuurwiel met handschoenen moet gebruiken. Zonder handschoenen vinden wij de handvatten al snel plakkerig aanvoelen, zeker als je handen een beetje beginnen te zweten in het heetst van de strijd.

De shifters en het dual-clutch systeem zijn voorzien van hall-sensoren. Deze reageren heel direct en nauwkeurig. Ook kun je de afstand, hoek en de positie van de shifters en dual-clutch naar wens verstellen. De shifters maken wel wat meer lawaai dan dat we gewend zijn, maar ook weer niet zo erg dat het irritant is. Daarnaast rijden wij toch altijd met headset op.

De buttons zijn van goede kwaliteit en niet te fel verlicht. Ze hebben een duidelijk en goed voelbare ‘click’ wat erg prettig is. De encoders zijn erg precies, 1 click voor- of achteruit is ook echt één registratie van één handeling binnen je racegames. 

De stickerset is erg compleet maar toch ook wel wat beperkt. Dit omdat stickers vaak, afgezien van de ronde stickers, maar op 1 plek op het stuurwiel geplakt kunnen worden en je hierdoor je keuze voor button mapping wat beperkter is voor bepaalde knoppen. Ook missen wij stickers voor moderne F1-auto’s zoals ERS, Mix en Overtake.

Een veel gehoorde term bij Cube Controls stuurwielen is ‘VR friendly’. Nu zijn wij zelf geen die-hard VR rijders maar we moesten dit natuurlijk wel even testen. Wat ons na een aantal ronden in VR rijden opviel is dat het stuurwiel een patroon en layout heeft dat herkenbaar is en snel went. Je voelt eigenlijk direct waar je duim zich bevind op het stuurwiel. Het enige wat je nog hoeft te doen is te onthouden welke knop welke functie heeft.

De Formula Pro is geschikt voor de bekendere wheelbases van bijv. Simucube (1 en 2), Thrustmaster, Logitech, Accuforce en Fanatec. Let wel op dat je nog een losse Quick Release, Podium Hub of adapter nodig hebt voor montage. De Quick Release, Podium Hub of adapter moet je dan op de aluminium hub achterop het stuurwiel monteren.

Wij hebben de Formula Pro op zowel de Simucube 2 Pro als de Fanatec DD gebruikt. Montage van de Simucube Quick Release gaat op zich vrij eenvoudig omdat deze schroefjes aan de bovenkant zitten vastgeschroefd op de hub. De Fanatec Podium Hub monteer je vanaf de onderkant van de hub, hiervoor moet je niet al te dikke vingers hebben.

Conclusie
De Cube Controls Formula Pro is een erg fijn, comfortabel en zeer wendbaar stuurwiel. Door de aluminium behuizing met carbon frontplaat voelt het als geheel erg stevig aan. De kwaliteit is werkelijk subliem, elk onderdeel is met uiterste precisie gemaakt en afgewerkt. Ook de looks voldoen voor ons aan het ideaalbeeld van een echte Italiaanse schone. We konden eigenlijk weinig minpunten ontdekken aan de Formula Pro. De prijs is flink zou je in eerste instantie zeggen. Zeker omdat je er nog een losse Quick Release, Podium Hub of adapter voor nodig hebt om hem op je wheelbase te kunnen monteren. Echter, voor dat geld heb je wel een stuurwiel van een zeer hoog niveau.

De Formula Pro is verkrijgbaar vanaf € 949.- via de website van Cube Controls. De prijs is afhankelijk van de gekozen kleur aluminium onderdelen op het stuurwiel. 

Wil je op de hoogte blijven van SimRaceBlogNL content, nieuws, aankondigingen en (toekomstige) give-aways? Volg ons op Instagram @simraceblognl