Sim-Lab SD43-X Sim Dash


We kennen Sim-Lab natuurlijk allemaal van de GT1 Evo en P1-X cockpits. Sinds kort komen er echter steeds meer interessante producten vanuit het Zeeuwse Tholen op de markt, zo was er al de Quick Release QR. Nu heeft Sim-Lab daar de SD43-X Sim Dash aan toegevoegd. Het apparaat is te koop op de website van Sim-Lab en heeft een prijskaartje van € 349.-. Bij Sim-Lab zijn zij zo vriendelijk geweest om ons een exemplaar op te sturen om onze mening over te geven.

Verpakking en Inhoud

De SD43-X Sim Dash is goed verpakt in een herkenbare doos. In de doos vinden we naast de Sim Dash een USB-kabel, twee verschillende carbon adapterplaten, twee stuks M5 boutjes om de adapterplaten aan de Sim Dash te monteren en twee M6 boutjes om het geheel aan je (Fanatec) wheelbase te monteren.

De behuizing is gemaakt van zwart geanodiseerd aluminium en voorzien van het Sim-Lab logo. De achterplaat is van carbon met een kleine uitsnede voor de USB-poort. De behuizing voelt in zijn geheel zeer solide en stevig aan. Het display is een 4,3 inch 480×272 pixels kleuren TFT LCD USBD480 met een 8MB buffer, 16-bits kleuren en kan maximaal 90 frames per seconde weergeven. De Sim Dash wordt gevoed door 1 enkele USB-kabel wat erg prettig is voor je kabelmanagement. Er zitten geen LED’s in de behuizing, wat voor sommige mensen een nadeel kan zijn. Wat ons betreft missen we ze niet en hoeven deze er ook niet in te zitten. 

Montage en Gebruik

Om de Sim Dash te installeren heeft Sim-Lab een keurig verzorgde handleiding op hun website staan. Ook staat er aan de binnenkant van de doos een QR-code voor deze handleiding. In principe heb je deze niet nodig en spreekt het redelijk voor zich. Maar wat naslagwerk is natuurlijk altijd handig mocht je ergens niet uitkomen.

Je kunt de bijgeleverde adapterplaten gebruiken op Fanatec (DD, CSW en Elite), Simucube, OSW, MiGe, Bodnar en VRS wheelbases. Met de bijgeleverde M5 boutjes schroef je de voor jou geschikte adapterplaat op de Sim Dash vast, monteer je deze op je wheelbase en je bent bijna klaar voor gebruik.

Het device is niet plug-and-play, je moet hiervoor de USBD480 driver installeren voor je besturingssysteem. Dit is enkel een bestand downloaden, installeren en de Sim Dash inpluggen. Na deze simpele handelingen kun je met de Sim Dash aan de slag.

Je kunt de Sim Dash met verschillende soorten software gebruiken. De software van Z1 Dashboard, JRT of Simhub Dashboard worden ondersteund en geven accurate telemetriegegevens door aan het apparaat. Wij hebben zelf gekozen voor Simhub omdat we deze al op de achtergrond in Windows 10 hebben draaien voor andere doeleinden.

Op het internet zijn via verschillende websites genoeg variërende templates te vinden, welke je kunt gebruiken op de Sim Dash in combinatie met de eerder genoemde software. Het mooie is dat je de weer te geven dashboards zo kunt customizen dat deze voor jou de juiste informatie weergeven. Het gebruik is verder simpel, de gekozen software stuurt telemetriegegevens van je racegame visueel door naar het display. Alle gewenste informatie over je auto en circuit zijn weer te geven op het scherm. Het scherm reageert erg snel, druk je bijvoorbeeld de DRS of Overtake knop in of ontstaat er een gele vlag situatie op de baan, dan is dat ook direct zichtbaar op het scherm zonder enige merkbare vertraging.

Wij waren in het begin wat sceptisch voor een ‘irritant ding voor je neus’, maar in de praktijk viel dat reuze mee. Eigenlijk positioneer je de Sim Dash zo dat hij precies in de cockpit van je auto op je beeldscherm valt. Hij valt dan buiten je directe zichtveld. Na een aantal ronden te hebben gereden werd het al snel gewenning.

Conclusie

De Sim Dash is een leuke toevoeging op je wheelbase welke je accurate telemetriegegevens kan verstrekken over je auto en het circuit. Het apparaat voelt zeer solide en stevig aan, en is redelijk eenvoudig te monteren en te installeren. Je betaalt voor de SD43-X Sim Dash € 349.- exclusief verzendkosten, wat naar onze mening best een pittige prijs is. Het apparaat heeft ons enorm positief verrast. Wij zien het als een zeer mooie toevoeging om telemetriegegevens weer te geven zodat deze in één oogopslag beschikbaar zijn.

Ben je geïnteresseerd in de aanschaf van Sim-Lab producten? Wij hebben een unieke kortingsbon (promo code) beschikbaar waarmee je 5% korting op je totale bestelling (excl. verzendkosten) krijgt bij Sim-Lab.

Wil je op de hoogte blijven van SimRaceBlogNL content, nieuws, aankondigingen en (toekomstige) give-aways? Volg ons op Instagram @simraceblognl