Meca CUP1 Sim pedalen


Meca Sim Hardware is een klein bedrijf uit Tsjechië met het doel om sim-race hardware van hoge kwaliteit te produceren. CEO en oprichter van het bedrijf, Rostislav Meca, ontwierp en bouwde zijn eerste pedaalset Meca P1/L in 2019. Hij ontwikkelde deze verder met waardevolle adviezen van V8 Supercars ingenieurs, Buggyra Racing ingenieurs en Buggyra Racing coureurs. Hier is de huidige loadcell-gebaseerde pedaalset bekend als Meca CUP1 uit voort gekomen. Al snel begon Rostislav een partnerschap met Martin Viďourek van All4SIM.CZ, distributeur van sim-race hardware, en richtte hij samen het Meca Sim Hardware-bedrijf op. Momenteel heeft het bedrijf vijf medewerkers, veel externe leveranciers en tientallen lopende samenwerkingsverbanden, vooral met Buggyra Racing waar ze de productontwikkelingen raadplegen.

De Meca CUP1 pedalensets zijn verkrijgbaar via de webshop van Meca Sim Hardware. De prijzen starten vanaf € 630.- voor de 2-pedalenset tot € 870.- voor de complete set incl. pedaalplaat. Wij hebben al een tijd contact met Meca Sim Hardware en toen ons werd gevraagd om de Meca CUP1 pedalen te gaan reviewen hebben we daar natuurlijk geen nee tegen gezegd. Hierna is het vrij snel gegaan, voor we het wisten ging de deurbel, stond UPS voor de deur, konden we de boel uitpakken en was het tijd om te gaan testen.

Verpakking & Inhoud
UPS heeft het 15kg zware pakket keurig netjes binnen enkele dagen vanuit Tsjechië bij ons bezorgd. Het eerst dat we zien is een zeer goed verzorgde inhoud. Hier worden wij vrolijk van, zo hoor je een pedalenset te leveren in onze beleving. In de bruine omdoos zit een mooie witte doos met daarop het Meca logo, daarin vind je de goed gevulde inhoud. De compleetheid is echt geweldig, er zit nog net geen gereedschapskist bij. Aan werkelijk alles is gedacht; pedalenset, pedaalplaat, beugel om de behuizing van de controller op te monteren, extra voetplaat met grip, boutjes, moertjes, 2 extra soorten medium en hard polyuretane bussen, stickers en een handleiding.

Techniek & Kwaliteit
De constructie van de pedalen bestaat uit een 3mm dik roestvrijstalen gestraalde centrale basis waarbij voor elk type pedaal weer specifieke onderdelen zijn geproduceerd. Dit betekent dat het gedeelte wat op de pedaalplaat rust bij elk pedaal hetzelfde is en de rest van de pedalen uniek. Alle 3 de pedalen zijn voorzien van een loadcell module, waarvan het rempedaal voorzien is van een 200kg loadcell module. Met een loadcell wordt de kracht gemeten welke wordt uitgeoefend op het pedaal. De pedaalplaat is een 8mm dikke stalen plaat met een poedercoating en hierdoor behoorlijk slijtvast. De algehele afwerking is echt een pluspunt bij deze pedalenset.

De pedalen worden aangestuurd door een een 16-bit Leobodnar Loadcell USB bordje welke netjes is weggewerkt in een kunststof 3d geprinte behuizing. In de doos vinden we ook een mooie RVS beugel om de behuizing aan de pedaalplaat te kunnen monteren. De pedalenset is USB-powered, je hoeft dus naast de USB-kabel geen extra kabels aan te sluiten. Het instellen en kalibreren van de pedalen kunnen we doen met de bijgeleverde handleiding en de Leobodnar DiView software.

Alle drie de pedalen zijn traploos te verstellen onder een hoek van 17 graden aan de achterkant van het pedaal. Van het koppelings- en rempedaal kun je de hoogte van de voetplaat in drie verschillende standen zetten, op het gaspedaal zijn dat vier verschillende standen. Het koppelingspedaal is voorzien van een mechanisme met een dubbele veer welke het bijtpunt simuleert. Door de hoek van de centrale as te verstellen kun je de pedaalkracht aanpassen. Het rempedaal is de grootste en de zwaarste van de 3 pedalen. Bijgeleverd zijn drie soorten polyuretane bussen waarmee je de hardheid kunt instellen van het pedaal. Standaard zitten de zwarte (soft) bussen er in, daarnaast krijg je een setje blauw (medium) en oranje (hard) bijgeleverd. je kunt door te combineren 7 verschillende hardheden realiseren. In de handleiding staat hier een schema voor. Opvallend in het design vinden wij de RVS houders waarin de Polyuretane bussen vallen, ze zitten zo altijd netjes op zijn plaats en zijn makkelijk te verwisselen. Belangrijk is wel als je een combinatie van polyuretane bussen gebruikt dat je de hardste altijd achter zet. Het gaspedaal voelt licht aan en heeft wat meer verstelmogelijkheden. Met de veer kun je de pre-load (hoeveelheid kracht die nodig is om het pedaal te bewegen) op het pedaal instellen, en door de hoek van de centrale as aan te passen regel je de pedaalkracht. Aan de rechter zijkant vinden we een klein messing excentrisch schijfje waarmee je de travel (hoe diep je een pedaal in kunt intrappen) in kunt stellen.

Montage
Volg de handleiding en je bent klaar. Ja, zo makkelijk is het eigenlijk wel. De pedalen zijn te monteren op de pedaalplaat met de bijgeleverde boutjes. In de pedaalplaat zitten vierkante uitsparingen waarin de bout op zijn plek blijft zitten en je enkel het moertje aan hoeft te draaien. Hierna kun je de beugel voor de controller monteren op de pedaalplaat. Het aansluiten van de kabels op de controller spreekt verder ook voor zich. De behuizing is gemarkeerd met ‘brake’  (rem), ‘throttle’ (gas) en ‘clutch’ (koppeling) en de aansluitingen van de pedalen kunnen er maar op 1 manier in. De ringen van de connectoren vastdraaien en het geheel staat in elkaar.

Sinds wij in het bezit zijn van een Sim-Lab P1-X is het monteren van een andere pedalenset een stuk eenvoudiger geworden. Je kunt deze pedalenset rechtstreeks op de aluminium profielen van de P1-X monteren. Bijgeleverd zitten 4 aluminium afstandsbuisjes welke je plaatst tussen het aluminium profiel en de pedaalplaat. Ook hier zitten weer de juiste M8 bouten bij om dit klusje te klaren. Je kunt de pedalenset als 2-pedalen (gas en rem) en 3-pedalen (koppeling, gas en rem) monteren. Voor het gebruik als 2-pedalen set hoef je enkel het koppelingspedaal los te koppelen en te demonteren, in de software hoef je verder niets aan te passen.

Afstellen & Gebruik
Zoals eerder aangehaald in deze review is het gebruik van de handleiding handig. DIView is niet het meest eenvoudige softwarepakket, maar afstellen samen met de handleiding is prima te doen. In Windows is het geheel plug-and-play, bij het aansluiten van de USB-kabel worden de pedalen herkend als ‘MECA CUP1’ device onder Game Controllers in Windows. Als de drivers door Windows automatisch zijn geïnstalleerd kun je de DIView software starten om eventuele instellingen van je pedalen aan te passen. Met de DIView software kun je de kalibratie waarden (opnieuw) invoeren en eventueel een deadzone en/of saturation instellen. Standaard zijn de pedalen gekalibreerd maar zodra je fysieke aanpassingen gaat doen aan de pedalen moet je ze opnieuw kalibreren.

In de DIView software worden de pedalen herkend als gaspedaal (Z Rotation), rempedaal (Y Rotation) en het koppelingspedaal (X Rotation). De settings worden gelijk in de pedalen opgeslagen en kunnen tussentijds aangepast worden zonder dat je je racegame moet afsluiten. Zelf hebben wij na kalibratie enkel nog een deadzone van 5% op het gas- en rempedaal ingesteld. Dit voorkomt dat het pedaal zijn werking al gaat doen zodra je je voet er tegenaan leunt. Hierna kun je je racegame starten, de eventuele ingame aanpassingen doen en dan racen maar!

Net zoals bij de meeste pedalensets kun je ook bij de Meca CUP1 alles prima afstellen. Neem de tijd voor dit klusje. Afstellingen moet je doen naar eigen gevoel, en middels “trial and error” zul je jouw juiste settings moeten vinden. Heb je ze eenmaal goed ingesteld dan levert je dat meer op qua comfort en uiteindelijk een betere performance tijdens je online races.

Normaal rijden we met de Heusinkveld Sprints waar we erg fan van zijn, tegelijkertijd staan de Heusinkveld Ultimate pedalen op ons verlanglijstje. Met de Meca CUP1 in huis vragen we ons af of deze upgrade nog nodig gaat zijn, aangezien deze pedalen zich zeker met de Ultimate’s kunnen meten. Goede pedalen maken je niet per se sneller, maar wel een stuk constanter. Zeker op het gebied van remmen (muscle memory) en gas geven (dosering versus gevoeligheid) kun je een hoop (tijd) winnen. De weerstand op deze pedalen geven een natuurlijk gevoel en controle. We hebben de pedalen nu ongeveer 4 weken intensief gebruikt op onze Sim-Lab P1-X en zijn in deze 4 weken geen gekke dingen tegen gekomen.

Ook het onderhoud van je pedalen is belangrijk om er zo lang mogelijk plezier van te hebben. In de handleiding wordt WD-40 PTFE Dry Spray aangeraden. Dit is een droogsmeerspray welke geen vuil of stof aantrekt. Zo af en toe je rubbers en bewegende delen insprayen is meer dan voldoende om lang plezier te hebben van je pedalenset. Wij vonden het gaspedaal niet mooi vloeiend bewegen en de veer wat lawaai maken. Met wet wat PTFE Dry Spray er tussen ging dat al snel beter en hebben we dit probleem ook niet meer ervaren.

Conclusie
De Meca CUP1 pedalen zijn volledig gebouwd uit laser gesneden rvs en voelen aan als een high-end pedalenset. Ze voelen natuurlijk aan en je kunt ze dan ook flink intrappen zonder ook maar een centje pijn. Er is geen flex of speling te ontdekken bij het gebruiken van deze pedalenset. Alle pedalen hebben hun eigen loadcell waarvan het rempedaal een maximale belasting van 200kg heeft, dit is ruim voldoende remkracht voor de meeste simracers. De verstelbaarheid is erg goed en eenvoudig. Je hebt wel een degelijke cockpit nodig om ze op de juiste manier te kunnen gebruiken.

De pedalenset is niet goedkoop, maar de simracers die zo’n bedrag uitgeven aan dit soort pedalen hebben er vaak ook geen spijt van. De compleetheid is echt geweldig, werkelijk alles wat je nodig hebt is bijgeleverd. De DIView software is niet erg gebruiksvriendelijk, maar met behulp van de handleiding, waarin alle stappen goed staan beschreven, kom je er zeker uit. Zoals eerder aangegeven liep het gaspedaal niet erg optimaal in het begin, maar met wat PTFE spray op de juiste plek is dit probleem niet meer voorgekomen. Zoals gezegd zijn wij enthousiast en zitten de pedalen nog steeds op onze P1-X gemonteerd. Het is mooi om te zien dat een klein bedrijf in Tsjechië zo’n degelijke en complete pedalenset kan produceren met een geweldige afwerking.

Wil je op de hoogte blijven van SimRaceBlog content, nieuws, aankondigingen en (toekomstige) give-aways? Volg ons op Instagram @simraceblognl en/of ons Discord kanaal.